Sudije koje sude Karadžiću obilaze Srebrenicu

Radiosarajevo.ba
Sudije koje sude Karadžiću obilaze Srebrenicu

Sudsko vijeće Haškog tribunala koje vodi suđenje protiv Radovana Karadžića, bivšeg predsjednika Republike Srpske (RS), 4. juna je započelo obilazak lokacija u Srebrenici bitnih za optužnicu, kojom mu se na teret stavlja genocid nad srebreničkim muslimanima u ljeto 1995.
Članovi Raspravnog vijeća su, pored predsjedavajućeg O-gon Kwona iz Južne Koreje, Howard Morrison iz Velike Britanije i Melville Baird iz Trinidada. Rezervni sudija je Flavia Lattanzi iz Italije

Kako je saopšteno iz Tribunala, posjeta sudija Srebrenici i okolini trajat će pet dana, a, zajedno sa sudijama, u posjeti Srebrenici su i predstavnici Tužilaštva i Karadžićeve Odbrane. Posjete sudija lokacijama na kojima su zločini po optužnicama počinjeni uobičajene su u praksi Tribunala, ali nisu obavezne.

Izvođenja dokaza 16. oktobra


Karadžić je optužen za genocid nad više od 7.000 muslimanskih muškaraca iz Srebrenice koje su snage pod njegovom vrhovnom komandom strijeljale u danima nakon što su 11. jula 1995. zauzele tu enklavu, koja je u to vrijeme bila pod zaštitom Ujedinjenih nacija (UN).

Bivšeg predsjednika RS-a optužnica tereti i za progon muslimana i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada i uzimanje “plavih šljemova” UN-a za taoce, u periodu između 1992. i 1995. godine. Suđenje je počelo krajem oktobra 2009, a tužioci su izvođenje dokaza protiv Karadžicha završili krajem maja ove godine.

Karadžić, koji se brani sam, izvođenje dokaza odbrane započet će 16. oktobra, objavio je Justice Report - BIRN.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije