Suđenje zbog smrti Džene Gadžun: Advokati optuženih ljekara traže "izuzeće javnosti"?!

4
Radiosarajevo.ba
Suđenje zbog smrti Džene Gadžun: Advokati optuženih ljekara traže "izuzeće javnosti"?!
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Džena Gadžun

U Kantonalnom sudu u Sarajevu danas, 21. decembra u 10 sati, počelo je suđenje ljekarima Suadu Rožajcu, Jasmini Halimić-Alajbegović i Nini Jovanović, koji su optuženi da su skrivili smrt dvoipogodišnje djevojčice Džene Gadžun.

Alen Nakić, advokat Suada Rožajca, zatražio je izuzeće javnosti sa suđenja zbog "zaštite integriteta", što je prijedlog s kojim su se složili ostali advokati optuženih. Tužilaštvo je uložilo žalbu na prijedlog, navodeći kako će podnositi zahjev za izuzeće u svim dijelovima kad bude potrebno zaštititi interese maloljetnog djeteta i njegovih roditelja.

Trenutno zasjeda Sudsko vijeće koje će donijeti odluku o ovom zahtjevu. Inače, svi optuženi su danas u sudnici.

Pomozi.ba pokrenuo apel: Selma (13) treba našu pomoć

Pomozi.ba pokrenuo apel: Selma (13) treba našu pomoć

Reporterka portala Radiosarajevo.ba koja je na mjestu događaja javlja i da je Sud usvojio zahtjev odbrane o izuzeću člana Sudskog vijeća Adija Isakovića. Podsjetimo, prošle sedmice ročište je prekinuto - traženo je izuzeće jer je Alen Nakić, jedan od advokata optuženih vjenčani kum Adija Isakovića.

Dodajmo i kako su se optuženi krajem septembra ove godine, sve troje, na Kantonalnom sudu izjasnili kako - nisu krivi. Ročište doktorima do sada je tri puta odgađano. Posljednjem, koje je trebalo biti održano u četvrtak, 7. decembra, u Kantonalnom sudu u Sarajevu nije pristupila doktorica Jasmina Halimić. 

Braća Džene Gadžun
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Braća Džene Gadžun

Kantonalni sud u Sarajevu je 11. jula potvrdio optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo protiv Suada Rožajca, Nine Jovanović i Jasmine Halimić u slučaju smrti djevojčice Džene Gadžun. Rožajac, anesteziolog, optužen je za teško krivično djelo protiv zdravlja ljudi i krivično djelo nesavjesno liječenje, dok su Nina Jovanović i Jasmina Halimić - oftalmolozi - optužene za krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja. 

Djevojčica iz Kaknja Džena Gadžun preminula je 14. novembra 2021. godine, tri dana nakon što je, zbog korekcije spuštenog očnog kapka, operisana u privatnoj ordinaciji u Sarajevu. Dženu su roditelji doveli na operaciju u privatnu stomatološku kliniku 'Dr. Bejtović'. Tokom te, kako je trebala biti, "rutnske operacije" došlo je do komplikacija i srčanog zastoja, nakon čega je djevojčica pala u komu iz koje se, nažalost, nikad nije probudila. Operaciju su radile Halimić-Alajbegović i Nina Jovanović, za koju je utvrđeno da ne posjeduje licencu Ljekarske komore Kantona Sarajevo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije