Suđenje za zločine nad Hrvatima u Trusini

Radiosarajevo.ba
Suđenje za zločine nad Hrvatima u Trusini

Bivši pripadnik Armije BiH (ABiH) i svjedok Državnog tužilaštva Atif Karović kazao je da je 16. aprila 1993. napad na selo Trusina kod Konjica rukovodio Seid Padalović, nekadašnji komandant jedinice "Tigrovi" koja je djelovala u sklopu ABiH, a koji je nakon akcije poginuo. 

Svjedok, bivši sanitetlija 45. brdske brigade "Neretvica" ABiH, tvrdi da je Padalović rukovodio napadom, ali da smatra da je on "samo izvršavao naredbe Jusufa Hadžalije zvanog Homeini". 

- Homeini je bio prva karika, a Seid Padalović samo izvršilac, kazao je Karović tokom unakrsnog ispitivanja na suđenju šestorici optuženih za zločin počinjen u Trusini. 

Za napad na selo Trusina koji je izveden 16. aprila 1993. i kada je, prema optužnici Državnog tužilaštva, ubijeno 18 civila i četiri pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO), sudi se Mensuru Memiću, Dževadu Salčinu zvanom Struja, Senadu Hakaloviću, Nedžadu Hodžiću, Nihadu Bojadžiću i Zulfikaru Ališpagi zvanom Zuka. 

Kako smatra Tužilaštvo, Ališpago je u to vrijeme bio komandant Specijalnog odreda za posebne namjene "Zulfikar" pri Štabu Vrhovne komande ABiH i na teret mu se stavlja to što nije kaznio podređene vojnike koji su učestvovali u ubistvima, dok se Bojadžić, tadašnji Ališpagin zamjenik, tereti da je rukovodio napadom. 

U optužnici stoji da su Memić, Salčin i Hodžić bili pripadnici Specijalnog odreda "Zulfikar", a Senad Hakalović 45. brdske brigade "Neretvica". 

Jusufa Hadžaliju zvanog Homeini, bivšeg pomoćnika komandanta za sigurnost 45. brdske brigade "Neretvica" ABiH, Tužilaštvo BiH sumnjiči za ratni zločin počinjen u Trusini kod Konjica. 

Odgovarajući na dodatna pitanja Vesne Budimir, tužiteljice Tužilaštva BiH, svjedok je kazao da je "Zukinim vojnicima komandovao Seid Padalović u koordinaciji sa izvjesnim Samkom".

Svjedok smatra da je Samko bio zamjenik optuženog Zulfikara Ališpage. Nakon ovakvih odgovora, tužiteljica Budimir je pokušala diskreditovati svjedoka, postavljajući mu pitanja koja se ne odnose na optužnicu. 

Željka Marenić, predsjedavajuća Sudskog vijeća, upozorila je tužiteljicu da ne zbunjuje svjedoka. Tužiteljica je rekla da je ovaj svjedok dao oprečne izjave u odnosu na ono što je izjavio 25. marta, kada je započeo sa svjedočenjem. 

- Prošli put sam napravio grešku, motorolu mi je dao Padalović, Samka nisam ni vidio prije ranjavanja, kazao je svjedok Karović, objašnjavajući razliku u odnosu na prethodno datu izjavu. 

Svjedok je rekao da mu je motorolom javljeno da su Samko i jedan vojnik ranjeni te da im treba ukazati medicinsku pomoć. Nakon ukazane pomoći, ranjeni su odvezeni u bolnicu ali je izvjesni Samko podlegao prije nego što je stigao do bolnice. 

Nakon što je završila ispitivanje, tužiteljica se izvinula Sudskom vijeću zbog "propusta koje je napravila tokom ispitivanja svjedoka". 

Nastavak suđenja zakazan je za 4. april ove godine, javio je BIRN.
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije