Suđenje za ubistvo sarajevskih policajaca: Šta je Elvis Keljmendi rekao danas na sudu?

3
Radiosarajevo.ba
Suđenje za ubistvo sarajevskih policajaca: Šta je Elvis Keljmendi rekao danas na sudu?
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Dušan Tomić i Aleksandar Macan na ranijem ročištu

U Sarajevu je danas, 5. juna 2023, na Kantonalnom sudu, nastavljeno suđenje Savi Marinkoviću, Aleksandru Macanu i Marku Trifkoviću, optuženima za ubistvo pripadnika MUP-a Kantona Sarajevo - Adisa Šehovića i Davora Vujinovića u sarajevskom naselju Alipašino polje 26. oktobra 2018. godine.

Saslušana su tri svjedoka, a majka Aleksandra Macana, Radmila Macan, odbila je da svjedoči, na što ima pravo po zakonu. 

Najviše pažnje javnosti danas je bilo na svjedočenju Elvisa Keljmendija, koji je govorio kao svjedok Tužilaštva. Po njegovim riječima, sa slučajem je povezan zbog prepiski na Anom aplikaciji.

Novi 'parking papci': Nećete vjerovati gdje su ostavljali automobile

Novi 'parking papci': Nećete vjerovati gdje su ostavljali automobile

Elvis Keljmendi

Keljmendiji je ustvrdio da su ga kontaktirali iz Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine (OSA) (preciznije, saradnik bivšeg šefa OSA-e Osmana Mehmedagića Osmice - Muhamed Pekić), s pitanjem da li on ima kakvih saznanja o ubistvu sarajevskih policajaca.

"Nisam imao saznanja. Rečeno mi je da se raspitujem", svjedočio je danas Keljmendi, istaknuvši kako je 2021. godine bio u kafiću kod Denisa Stojnića, kada je došao Danijel Džafić Dado, s tvrdnjom da on "zna čovjeka na Palama koji zna gdje su i automobil i puška koji su korišteni u ubistvu sarajevskih policajaca".

"Denis je rekao da OSA daje milion KM za tu informaciju. Dadu je zanimao novac, pa je rekao da je taj čovjek s Pala Srećko Mandić (jedan od optuženih za organizovani kriminal u vezi s krađama automobila, op.pr.)", nastavio je Keljmendi.

Ubistvo sarajevskih policajaca: Šta je ispričala supruga optuženog Marka Trifkovića?

Ubistvo sarajevskih policajaca: Šta je ispričala supruga optuženog Marka Trifkovića?

Navodno je, prema njegovim riječima, Stojnić javio ove informacije Osmici, koji je poslao inspektore Federalne uprave policije - Ibru Bešliju i izvjesnog Šehovića. Keljmendi je naveo da ne zna šta se dalje događalo, ali da je o ovome, putem aplikacije Anom, komunicirao sa Aleksandrom Nikolićem - navodno mu je prenio sve šta je Džafić rekao, a ovaj mu je odgovorio da su i njega zvali u policiju te da je morao dati uzorak DNK.

Srećko Mandić

Nakon Keljmendija svjedočio je Srećko Mandić, kojeg je, kako smo ranije naveli, navodno spominjao Dado Džafić. Mandić je kazao da ima automehaničarsku radnju na Palama, te da je priveden odmah nakon ubistva sarajevskih policajaca.

Ustvrdio je da on nije dao nikakve informacije Džafiću, koji je navodno došao na Pale i tražio od njega informacije:

"Rekao sam mu da ću mu pomoći ako šta čujem, i to je bilo to, a on je poslije pričao da ja imam informacije. Kasnije sam saznao da su to radili jer su htjeli da uzmu pare."

Detalji suđenja za ubistvo sarajevskih policajaca: 'Svašta će tek da izađe'

Detalji suđenja za ubistvo sarajevskih policajaca: 'Svašta će tek da izađe'

Božana Savić

Na Sudu je, nakon njega, svjedočila i Božana Savić, nevjenčana supruga Save Marinkovića - pokušala se pozvati na zakon da ne svjedoči (kao i Macanova majka, op.pr.), no dokazano je da sa Savom već duže vrijeme ne živi na istoj adresi.

Komentirala je kako je za ubistvo sarajevskih policajaca saznala iz medija, te je poručila kako je Marinković nakon ubistva sve vrijeme bio na Palama.

Onda je ustvrdila kako je na ispitivanju u SIPA-i bila izložena pritisku - ispričala je kako je inspektor Fišo od nje tražio od nje da izvuče informacije iz Save i nagovori na priznanje, a oni će joj dozvoliti da ga vidi. Tamo su joj, navodno, govorili i da "Sava ima drugu suprugu u Bijeljini".

Suđenje se nastavlja u utorak, 13. juna.

Osim Keljmendija, iskaz je dao i Srećko Mandić koji je rekao kako na Palama ima automehaničarsku radnju. Nakon njega, svjedočila je Božana Savić, nevjenčana supruga prvooptuženog Save Marinkovića kako je to dana kazala.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije