Suđenje Radovanu Karadžiću odgođeno za ponedjeljak

Radiosarajevo.ba
Suđenje Radovanu Karadžiću odgođeno za ponedjeljak

Suđenje Radovanu Karadžiću odgođeno je u utorak navečer za ponedjeljak, saopćio je jedan sudac Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju koji je za sutra sazvao sjednicu zbog problema koje je izazvao Karadžićev nedolazak, javlja Fena.

"Ako optuženik ne bude došao na suđenje u ponedjeljak, održat ćemo vijećanje 3. novembra" na kojem će sve strane biti pozvane da se izjasne o nastavku suđenja, objasnio je južnokorejski sudac O-Gon Kwon.

Sudac je pozvao i tužitelja i odbranu da iznesu svoje mišljenje o nastavku suđenja u odsustvu Karadžića koji se brani sam i bojkotira svoje suđenje pod izgovorom da nije imao dovoljno vremena da se pripremi.

Morat će također da se izjasne o službeno dodijeljenom advokatu i "različitim ulogama" koje bi on mogao da odigra i o naimenovanju "prijatelja suda" koji bi mogao da prezentira prava optuženika.

Sudac Kwon je također zatražio da se razmisli o eventualnom odgađanju suđenja kako bi se dalo dovoljno vremena službeno dodijeljenom advokatu da se pripremi.

Suđenje Karadžiću za genocid, ratne zločine i zločine protiv čovječnosti nastavljeno je u utorak u njegovom odsustvu, a tužitelj Alan Tieger ga je optužio da je bio "vrhovni zapovjednik etničkog čišćenja" za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije