Suđenje Mladiću: Patolog John Clark o masovnim grobnicama

Radiosarajevo.ba
Suđenje Mladiću: Patolog John Clark o masovnim grobnicama

Tužioci u Haagu su izvođenje dokaza protiv Ratka Mladića nastavili iskazom forenzičkog patologa Johna Clarka o brojnim autopsijama posmrtnih ostataka ekshumiranih iz masovnih grobnica u vezi s padom Srebrenice, koje je obavio od 1999. do 2001. godine.

Clark je izjavio da je autopsijama, kojima je rukovodio, utvrđeno da je većina žrtava bila muškog pola i da je umrla od rana zadobijenih iz vatrenog oružja.

„U većini slučajeva, ti ljudi su umrli od rana nanesenih hicima iz vatrenog oružja, koje su često bile višestruke“, rekao je Clark, čiji je tim autopsije obavljao u mrtvačnici u Visokom.

On je precizirao da je, prije sastavljanja tri izvještaja podnesena sudu, pregledao više od 3.000 izvještaja o autopsiji tijela i dijelova tijela ekshumiranih iz grobnica u Podrinju. To su bile grobnice u Kozluku, Novoj Kasabi, Konjević Polju, Glogovi, Ravnicama, Zelenom Jadru i na lokaciji zvanoj Lažete.

Mladić, koji je bio komandant Vojske Republike Srpske (VRS), optužen je za genocid nad gotovo 7.000 muslimanskih muškaraca i dječaka iz Srebrenice.

U unakrsnom ispitivanju, Mladićev branilac Miodrag Stojanović sugerisao je da, ukoliko su u jednom tijelu pronađene povrede od više hitaca, to je ukazivalo na nasumičnu paljbu, a ne na organizovano strijeljanje.

Clark je to negirao, rekavši da se i tokom strijeljanja jedno tijelo može pogoditi više puta. Potvrdio je da patolozi autopsijama nisu mogli utvrditi da li su žrtve zadobile rane za života ili nakon što su izdahnule.

Svjedok je prihvatio i sugestiju advokata Stojanovića da obdukcijama nisu mogli biti utvrđeni vrijeme i mjesto stradanja pronađenih osoba.

Kazao je i da je moguće da su tijela bila donesena s drugih mjesta, na kojima su stradala, i pokopana u masovne grobnice.

Suđenje Mladiću, optuženom i za progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, koji je u sedam opština poprimio razmjere genocida, te teror nad civilima u Sarajevu i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce, nastavlja se u srijedu, 24. septembra, javlja BIRN Justice Report.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije