Suđenje Edinu Džeki: Odbijeno saslušanje svjedoka Tužilaštva BiH

Radiosarajevo.ba
Suđenje Edinu Džeki: Odbijeno saslušanje svjedoka Tužilaštva BiH

Na suđenju Edinu Džeki, Sudsko vijeće nije prihvatilo saslušanje svjedoka Tužilaštva BiH čiji su iskazi trebali poslužiti za osporavanje dokaza odbrane. 

Nakon što je odbrana završila dokazni postupak, tužiteljica Vesna Ilić je planirala saslušanje novih svjedoka i uvođenje dokaza, javlja BIRN - Justice Report.

Tome se usprotivila odbrana Džeke, optuženog za zločine počinjene nad Hrvatima u selu Trusina kod Konjica i u Jablanici.

Svjedok Safet Haketa, kako je rekla Ilić, trebao je svjedočiti na okolnosti vožnje dvojice ranjenika iz sela Parsovići, koje se nalazi nedaleko od Trusine, do ratne bolnice Suhodol u Tarčinu kod Hadžića. 

Svjedočeći u svoju korist, Džeko je rekao da je iz Trusine dovezao dvojicu ranjenika do obližnjih Gostovića, gdje im je pružena prva pomoć, a potom iz Parsovića do Suhodola, javlja Fena.

Džeko, nekadašnji pripadnik odreda “Zulfikar” Armije BiH, optužen je da je 16. aprila 1993. godine sudjelovao u strijeljanju nekoliko Hrvata u Trusini. 

Po ranijim svjedočenjima, strijeljanje se dogodilo poslije ranjavanja dvojice pripadnika odreda “Zulfikar”. 

Odbrana smatra da Tužilaštvo BiH u ovoj fazi postupka ne može pozvati svjedoka od kojeg je odustalo tokom izvođenja dokaza. Kao drugog svjedoka Tužilaštvo je planiralo saslušati Vahida Karavelića, koji je u prvoj polovini 1993. godine bio zamjenik komandanta Prvog korpusa ABiH. 

On je trebao dati iskaz na okolnosti podređenosti odreda “Zulfikar", nakon što je odbrana uložila dokument da je prije zločina u Trusini iz Štaba Vrhovne komande bio prebačen u Prvi korpus. 

Tužilaštvo BiH tvrdi da je odred “Zulfikar” u vrijeme zločina u Trusini bio podređen Štabu Vrhovne komande.

"Tužilaštvo je bilo dužno da ono što tvrdi u optužnici i potvrdi provođenjem dokaza", rekla je Edina Rešidović, Džekina braniteljica. 

Prema Sudskom vijeću, svjedočenje Karavelića nije relevantno za dešavanja u Trusini. Sudsko vijeće dozvolilo je Tužilaštvu BiH uvođenje dvaju dokaza. Suđenje se nastavlja 4. marta, javlja BIRN - Justice Report.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije