Sud u Foči presudio, radnici se vraćaju na posao

Radiosarajevo.ba
Sud u Foči presudio, radnici se vraćaju na posao


Osnovni sud u Foči danas je donio presudu kojom se sedam otpuštenih radnika iz Općinske administrativne službe vraćaju na posao. 

"Jedva čekam da se vratim na posao kada Akva park počne s radom, a to je u narednih nekoliko dana. Danas je pobjedila pravda, zahvaljujem se sudijama Osnovnog suda što nisu podlegli političkom pritisku", istakla je Svetlana Stanojević, jedna od nezakonito otpuštenih radnika, medicinska sestra u Akva parku u Foči. 

Zdravko Krsmanović, bivši načelnik Općine Foča, konstantno je u proteklom periodu optuživan za nezakonit prijem 22 radnika u prošloj godini. 

"Ova presuda pokazala je da Sud nije pod političkim uticajem da je nezavisna i profesionalna institucija, i samo na ovakav način i ovakvim radom može se obezbjediti vjera u institucije vlasti. Iako sam više puta upozorovao da vlast u općini Foča pravi veliku grešku i nepotrebne troškove, na sva moja upozorenja oni su se oglušili, sada su budžet Općine Foča dodatno opteretili. Obaveze prema današnjoj presudi će iznositi oko 150.000 KM, sa zateznim kamatama a sredstva su mogla biti utrošena na korištenje Akva parka u zimskom periodu, natkrivanjem i izgradnjom klizališta. Tako bi objekat obezbjedio dodatni prihod Općini i plate radnicima. Iz sujete je učinjena velika šteta građanima općine Foča, za koju će neko sigurno odgovarati", izjavio je Krsmanović i dodao da je očekivao ovakvu presudu jer su radnici primljeni po zakonu

Današnjom presudom na posao su vraćeni i Jelena Milićević, samostalna stručna saradnica za informisanje, Vladimir Ćosović i Sanja Radović turistički radnici, Jelenko Mitrašinović i Bojan Pijetlović ugostiteljski radnici i Dragiša Jovanović radnik na obezbjeđenju Akva parka. 

Presude za preostalih 15 radnika, očekuju se do kraja juna, saopćeno je Službe za informiranje općine Foča.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije