Sud smanjio kazne zločincima iz Srebrenice

Radiosarajevo.ba
Sud smanjio kazne zločincima iz Srebrenice

 

Apelacijsko vijeće Suda Bosne i Hercegovine izreklo je u petak pravosnažne presude u slučaju Franc Kos i drugi za zločine počinjene tokom rata u Srebrenici.

Kako javlja Federalna – sud još nije izdao obavještenje o ovome predmetu - kazne su smanjene za svih pet osuđenika. Pa je Kos dobio 35 umjesto 40 godina zatvora, Stanko Kojić 32 umjesto 43,Vlastimir Golijanin 15 umjesto 19, aZoran Goronja 30 umjesto 40.

Podsjećanja radi, Kos i ostali bili su pripadnici 10. diverzantskog odreda Glavnog štaba Vojske Republike Srpske, a u presudi im stoji da su, u društvu drugih jedinica VRS i Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srpske, „vršili progon civilnog bošnjačkog stanovništva zaštićene zone UN-a Srebrenice na nacionalnoj, etničkoj i vjerskoj osnovi, lišavanjem drugih osoba života“.

Kos, Kojić, Golijanin i Goronja optuženi su, i potom osuđeni zbog toga što su 16. jula 1995, zajedno s još nekoliko pripadnika 10. diverzantskog odreda, likvidirali barem 800 muškaraca na farmi Branjevo. Svi zarobljeni, muškarci u dobi od 18 do 60 godina, prethodno su zarobljeni u Srebrenici.

Nakon strijeljanja, Kos i Kojić su prišli tijelima i, kako bi se uvjerili da su zaista mrtvi, još jednom su im pucali  u glave. Međutim, nekoliko muškaraca uspjelo je preživjeti.

Franc Kos uhapšen je 2010. u Osijeku, u Hrvatskoj. Priznao je da je učestvovao u strijeljanju Srebreničana, ali je negirao genocid.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije