Sud kaznio majku Srebrenice zbog incidenta u Kravici (VIDEO)

Radiosarajevo.ba
Sud kaznio majku Srebrenice zbog incidenta u Kravici (VIDEO)

Kada je 13. jula 2013 godine grupa od 150 osoba, uglavnom žena, pokušala ući u krug poljoprivredne zadruge u Kravici, gdje je 1995. ubijeno oko 1500 muškaraca bošnjačke nacionalnosti, kordon policije MUP-a RS pokušao ih je spriječiti u tome.  Nakon što ih je policija pokušala spriječiti u tome, povorka je probila kordon policije i ušla u krug poljoprivredne zadruge 

Zbog tog incidenta, Osnovni sud u Srebrenici izrekao je presudu na štetu majki Srebrenice. Novčanom  kaznom od 200 KM kažnjena je Zumra Šehomerović, koja je bila u povorci koja je došla položiti cvijeće i odati počast žrtvama. 

Na svoju kaznu čeka i Sabra Kulenović, kao i druge žene iz povrke, koje također očekuju da će biti kažnjene novčanom kaznom, javlja novinska agencija Patria.

Učesnice povorke ostale su iznenađene kada je Sud u Srebrenici donio presudu u kojoj se navodi da je Zumra Šehomanović nanijela ozlijede pripadnicima specijalne policije, te da zbog toga mora platiti novčanu odštetu.

U naguravanju učesnika povorke i specijalne policije nekoliko žena zadobilo je tjelesne povrede, nakon čega im je ukazana ljekarska pomoć u Domu zdravlja u Kladnju.

Sabra Kulenović, u razgovoru za bh. novinsku agenciju Patria (NAP) kaže da je razočarana odlukom Suda u Srebrenici. Na presudu gleda kao na još jednu provokaciju žrtvama srebreničkog genocida, koje nisu prestale ni 19 godina nakon zločina.

"Nikome nije jasno kako sud može reći da je žena u sandalama nanijela ozljede policajcu, specijalcu, koji je u tom trenutku bio pod punom spremom" kaže Kulenović i dodaje: "Sa tog incidenta postoji i video snimak. Na njemu se vidi kako me policajac vuče za ruku, a onda me udario palicom po vratu. Teškim čizmama udarali su nas po nogama. Bile smo modre. O tome postoji i medicinska dokumentacija u Kladnju" dodaje Kulenović.

Osim suda u Srebrenici, predmeti iz ovog incidenta nalaze se i na nekoliko drugih sudova u RS, gdje se čeka na izricanje preduse, piše NAP.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije