Sud kaznio kontrolora GRAS-a zbog uznemiravanja putnice

Radiosarajevo.ba
Sud kaznio kontrolora GRAS-a zbog uznemiravanja putnice

Slučaj uznemiravanja i prijetnje koji se desio  29. jula 2013 na trolejbuskoj stanici  na Dobrinji od strane kontrolora GRAS-a , u četvrtak  21. novembra je zvršen na sudu u Sarajevu.

Putnica koja je bila predmetom nasilja, inače aktivistica Hollaback organizacije koja se bori protiv uznemiravanja na javnim mjestima, reagovala je prijavom policiji KS.

Pošto se radilo o krivičnom djelu verbalnog nasilja i prijetnje, policija je prijavu uputila na sud.

Presudom Suda, kotrolor je kažnjen sa simboličnim iznosom od 250 KM i zapisom o nasilnom ponašanju koji će ostati u njegovom dosjeu.

"Ovo je možda mali korak za ženu, ali je itekako značajan u pogledu Prava žena. Val nasilja koji se već duže vrijeme dešava u javnom saobraćaju mora prestati. Potrebno je reagovati i ne dopustiti da nasilje raste. Ako imate sličnih iskustava nasilja i uznemiravanja u sredstvima javnog prevoza, parkovima, autobuskim stanicama itd , možete reagovati tako što ćete podijeliti svoju priču sa nama preko naše web stranice. Priče sakupljamo, mapiramo nasilje i iniciramo zakonske promjene. Mi ovo možemo zaustaviti, zajedno, hrabro svojim ispravnim reagovanjem'', izjavila je aktivisticaHollaback BiH organizacije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije