Sud BiH uvažio žalbu Tužilaštva BiH

Radiosarajevo.ba
Sud BiH uvažio žalbu Tužilaštva BiH

Sud BiH uvažio je žalbu Tužilaštva BiH na rješenje kojim se ovaj sud proglašava nenadležnim u predmetu Đorđa Ždrale, te će ovaj predmet biti vraćen na ponovno odlučivanje o tome hoće li biti procesuiran u Sudu BiH.

Sud navodi da će se time Tužilaštvu omogućiti da se izjasni u pogledu argumentacije optužnice, nakon čega će sudija za prethodno saslušanje donijeti odluku je li za nju nadležan Sud BiH.

U rješenju Suda BiH navodi se da je u optužnici iznesen pogrešan stav Tužilaštva BiH, kojim svoju i nadležnost Suda za suđenje u ovom krivičnom predmetu zasniva na rješenju Suda od 19. juna prošle godine.

O produžetku pritvora Đorđa Ždrala u Sudu BiH, koji istječe u srijedu, Sudsko vijeće će odlučiti tokom sutrašnjeg dana.

Optužnica tereti Ždralu da je učestvovao u ubistvu nekadašnjeg načelnika Uprave policije RS-a Ljubiše Savića Mauzera.

On je u Njemačkoj uhapšen 17. januara, a Interpolovu potjernicu za njim raspisao je Sud BiH u septembru prošle godine zbog sumnje da je planirao i direktno učestvovao u ubistvu Mauzera 7. juna 2000. godine u Bijeljini. Ždrale je izručen 11. februara iz njemačkog zatvora u Weiterstadtu Sudu BiH u Sarajevu.

rtvfbih.ba/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije