Sud BiH sutra odlučuje o pritvoru za oslobođene ratne zločince

Radiosarajevo.ba
Sud BiH sutra odlučuje o pritvoru za oslobođene ratne zločince

S obzirom na veliki interes javnosti, Sud Bosne i Hercegovine blagovremeno će putem saopštenja za javnost najaviti svako ročište za razmatranje prijedloga za određivanje pritvora za 10 osoba, kojima je nakon odluke Ustavnog suda BiH, Sud BiH prekinuo izdržavanje kazni.

Ovako je za Fenu odgovoreno iz Suda BiH o tome kada se može očekivati stav Suda BiH nakon što je tužilac Posebnog odjela za ratne zločine uputio prema Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora za ovih 10 osoba.

Iz Tužilaštva BiH je rečeno da jeodređivanje mjere pritvora zatraženo iz razloga opisanih u Zakonu o kaznenom postupku BiH odnosno zbog opasnosti od bjekstva i skrivanja osoba kojima je pravomoćno dokazana krivnja, te zbog uznemirenosti populacije žrtava, povratnika i općenito građana BiH, jer se na slobodi nalaze osobe kojima je dokazana krivnja, između ostalog i za kazneno djelo genocida i za učešće u masovnim egzekucijama, sa više od 1000 ubijenih žrtava, saopšteno je iz Tužiteljstva BiH.

Zabrinutost zbog odluka o puštanju s izdržavanja kazne pravomoćno osuđenih osoba, izrazila je i međunarodna zajednica kao i Tužilaštvo Haškog tribunala.

Tužilaštvo BiH nezadovoljno je odlukom Ustavnog suda, kojom je tužiteljstvo dovedeno u nemogućnost efikasnog krivičnog gonjenja počinitelja ratnih zločina.

"Navedena situacija negativno će se odraziti na dinamiku procesuiranja predmeta ratnih zločina, jer će se tužitelji opteretiti radom na navedenim predmetima. Zbog svega navedenog, a naročito zbog zaštite pravde i zaštite digniteta žrtava ratnog zločina, Tužiteljstvo je uputilo prijedlog za određivanje mjere pritvora", navodi se saopštenju.

Podsjećanja radi, nakon odluke Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Maktouf i Damjanović protiv BiH", Ustavni sud BiH je odlučujući o apelacijama ukinuo pravomoćne presude protiv deset osuđenih za ratne zločine, smatrajući da je retroaktivna primjena Krivičnog zakona BiH bila na štetu optuženog.

Po odlukama Ustavnog suda BiH, trebao je biti primijenjen Krivični zakon bivše Jugoslavije, kao blaži u odnosu na počinitelja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije