Sarajevo / Sud BiH: Predsjednik Vrhovnog suda Hrvatske Đuro Sessa stigao u posjetu

21. 10. 2019. u 18:55:00 Fena

Shares: 6

Predsjednik Vrhovnog suda Republike Hrvatske i predsjednik Savjetodavnog vijeća evropskih sudija Đuro Sessa boravio je danas u Sudu Bosne i Hercegovine.

Tokom radne posjete sastao se s predsjednikom Suda Bosne i Hercegovine Rankom Debevecom i zamjenikom predsjednika Suda sudijom Davorinom Jukićem, kao i s njihovim saradnicima.

Predsjednik Suda Bosne i Hercegovine istaknuo je kako Savjetodavno vijeće evropskih sudija (CCJE), pored objavljivanja periodičnih mišljenja o sudstvu, daje i konkretna mišljenja o određenim situacijama po zahtjevu države članice, što predstavlja koristan alat u unapređenju rada sudstva i približavanju evropskim standardima u ovoj oblasti.

"Evaluacija sudija - standardi Vijeća Evrope i situacija u Republici Hrvatskoj“, tema je o kojoj je gost iz Hrvatske održao predavanje i dao konkretne primjere iz prakse država članica Vijeća Evrope.

Četiri glavna i polazišna zahtjeva koje sistem ocjenjivanja rada sudija mora ispunjavati su - da to mora biti propisano ustavom ili zakonom, da sudije mogu ocjenjivati samo sudije, da kriteriji moraju biti objektivni i jasni, te da sudija koji se ocjenjuje mora biti uključen u proceduru.

Sessa je istaknuo kako je upitna uloga nezavisnog regulatora pravosuđa u konkretnoj proceduri ocjenjivanja rada sudija s aspekta sukoba interesa, jer nije prihvatljivo da jedan akter učestvuje u ocjenjivanju, a zatim koristi odluku o ocjeni kod ostvarivanja svojih drugih nadležnosti - naprimjer za disciplinske postupke, upućivanje u drugi sud ili na dodatno usavršavanje, odnosno kod napredovanja i imenovanja na više funkcije.

Predsjednik Suda Bosne i Hercegovine Ranko Debevec zahvalio je na posjeti i korisnim informacijama koje je prezentirao predsjednik Vrhovnog suda Republike Hrvatske, ocijenivši da će uspostavljeni standardi, preporuke i zaključci država članica Vijeća Evrope, koje su uvele sistem vrednovanja rada sudija, biti korisni i za Bosnu i Hercegovinu, saopćeno je iz Suda BiH.

NEMA KOMENTARA