Sud BiH potvrdio optužnicu protiv Bičakčića i Čovića

Radiosarajevo.ba
Sud BiH potvrdio optužnicu protiv Bičakčića i Čovića

Sud BiH potvrdio je optužnicu protiv nekadašnjeg premijera Federacije BiH Edhema Bičakčića i bivšeg federalnog ministra finansija Dragana Čovića, jer su zloupotrijebili službeni položaj i ovlaštenja tako što su donijeli nezakonite odluke i iz budžeta izdvajali novac za stambeno zbrinjavanje federalnih funkcionera.

U opštužnici, koja je podignuta juče, navodi se da su Bičakčić i Čović bez odluke Vlade 18. januara 1999. godine iz budžeta usmjerili 3,2 miliona KM za rješavanje stambenih pitanja zaposlenih u organima zakonodavne, izvršne i sudske vlasti, saopšteno je iz Suda BiH.

Prije sedam dana, Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu podiglo optužnicu protiv Bičakčića i Nedžada Brankovića, tadašnjeg direktora Energoinvesta, zbog nezakonite kupovine stana za Brankovića.

U oba slučaja, Vlada FBiH kupila je stanove, a potom omogućila odabranim osobama da ih otkupe za certifikate. Jedina razlika je ta što je Branković sa sarajevskim "Energoinvestom" aktivno učestvovao u kupovini stana, čime je oštetio svoje preduzeće.

U optužnici protib Bičakčića i Čovića, navodi se da su oni 20. januara 1999. donijeli i potpisali odluku o rasporedu sredstava budžeta za 2000. godinu za stambena pitanja, kojom je iz sredstava rezervi odobreno 4,6 miliona KM za kupovinu stanova.

Novac se izdvajao i za adaptaciju i opremanje stambenih objekata nekoliko lica.

Stanovi su kupovani putem posredničke agencije koju je osnovala Vlada FBiH. Prema ranijoj prijavi Finansijske policije FBiH, za kupovinu 22 stana tokom 2000. i 2001. godine potrošeno je oko 2,8 miliona KM, a za adaptaciju 44 stana još 1,2 miliona KM.

Stanovi su kupljeni Rusmiru Konjiću, Ati Saračeviću, Nafiji Valjevcu, Meliki Salihbegbosnavić, Nijazu Šabanoviću, Mesudu Ajanoviću, Enisi Zec, Mehi Foči, Fuadu Kasumoviću, Ahmedu Smajiću, Stjepanu Kljujiću, Mirzi Hajriću, Mirsadu Ćemanu, Miroslavu Dragoviću, Murisu Bukvi, Fatimi Repčić, Elmiru Bračkoviću, Asimu Omaniću, Mirsadu Sirbubalu, Sabitu Osmanagiću, Miri Bradara, Avdi Koto,Asimi Bešlagić, Nedžadu Јahiću, Ranki Krneta, Mehi Bašiću, Elmiri Šahinagić.

Kupljeni su stanovi i Ljubomiru Cvijanoviću, Halidu Genjcu, Mehmedu Ceri, Aliji Muminoviću,Fikretu Јašareviću, Atifu Dudakoviću, Huseinu Živalju, Medihi Pašić, Enveru Kresi, Mariofilu LJubiću, Mehmedu Alijagiću, Sakibu Mahmuljinu, Boži LJubiću, Nedžadu Brankoviću, Ivi Andriću Lužanskom, Adnanu Bešlagiću,Valeriji Golić, Halilu Brzini, Seni Uzunović, Stipi Vujeviću, Amoru Mašoviću, Azri Gradinčić, Mladenu Štambuku, Nikoli Antunoviću, Zoranu Ćorić i jednom broju nepoznatih lica.

Nakon potvrđivanja optužnice optuženi će biti pozvani na izjašnjenje o krivici.



Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije