Sud BiH: Potvrđena optužnica za ratne zločine protiv Nedžada Ćehića

0
Radiosarajevo.ba
Sud BiH: Potvrđena optužnica za ratne zločine protiv Nedžada Ćehića
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Sud BiH

Sud Bosne i Hercegovine je 4. augusta 2023. godine potvrdio optužnicu u predmetu Nedžad Ćehić koja optuženog Nedžada Ćehića tereti da je radnjama opisanim u optužnici počinio krivično djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

Optuženom Nedžadu Ćehiću se stavlja na teret da je u svojstvu pripadnika voda vojne policije 511. Slavne brdske brigade Armije Republike Bosne i Hercegovine, za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini i oružanog sukoba između Armije Republike Bosne i Hercegovine (u daljem tekstu ARBiH) i Vojske Republike Srpske (u daljem tekstu VRS), na području opštine Bosanska Krupa, prilikom napada ARBiH na položaje VRS u reonu Kobiljnjaka, Osmače i Ćojluka, opština Bosanska Krupa, u periodu od druge polovine maja 1995. godine pa do armija polovine jula 1995. godine, zajedno sa drugim pripadnicima ARBiH zarobio najmanje dvadeset pet pripadnika VRS na navedenim lokalitetima.

Neposredno nakon zarobljavanja i onesposobljavanja za borbu upotrebom vatrenog oružja lišili života četiri pripadnika VRS, dok su preostalih najmanje dvadeset jednog ratnog zarobljenika pripadnika VRS odveli, zatvorili i držali u vojnom pritvoru 511. Slavne brdske brigade ARBiH, odakle su ih u tri navrata, u ljeto 1995. godine, u namjeri da ih liše života u grupama izvodili i lišili života na tri lokacije na području opštine Bosanska Krupa.

Konaković razgovarao sa princom Faisalom, šefom diplomatije Saudijske Arabije

Konaković razgovarao sa princom Faisalom, šefom diplomatije Saudijske Arabije

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Najnovije