Radomir Šušnjar osuđen na 20 godina zbog "žive lomače" sa 57 žrtava u Višegradu

O. K.
Radomir Šušnjar osuđen na 20 godina zbog "žive lomače" sa 57 žrtava u Višegradu
Arhiv / Radomir Šušnjar na jednom od ranijih suđenja

Sud Bosne i Hercegovine proglasio je Radomira Šušnjara krivim za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u Višegradu 1992. godine i osudio ga na kaznu zatvora od 20 godina. 


Podsjetimo, Tužilaštvo BiH teretilo je Šušnjara da je sredinom juna 1992. učestvovao u napadu, nečovječnom postupanju i pljačkanju imovine bošnjačkih stanovnika iz sela Koritnik koji su bili zatvoreni u jednoj kući u Pionirskoj ulici.

Prema navodima optužnice, civili su bili natjerani da pređu u drugu kuću, na koju su pucali i zapalili je, ubivši 57 lica bošnjačke nacionalnosti s područja tog grada.

Bošnjaci su, prema navodima Tužilaštva, bili zatvoreni u jednoj kući u Pionirskoj ulici, a prema navodima optužnice kasnije su bili natjerani da pređu u drugu kuću gdje je na njih pucano i potom su zapaljeni kada je ubijeno 57 osoba bošnjačke nacionalnosti.

Najmlađe žrtve bile su maloljetna djeca Esada Tufekčića, jednogodišnji sin Ensar i petogodišnja Elma.

Optužnica protiv Šušnjara potvrđena je u oktobru 2017. godine, a u junu naredne godine izručen je bosanskohercegovačkim pravosudnim organima iz Francuske gdje se krio.

Šušnjaru je danas izrečena prvostepena presuda.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije