Sud BiH osudio Duratovića i Halilovića za krijumčarenje ljudi

Radiosarajevo.ba
Sud BiH osudio Duratovića i Halilovića za krijumčarenje ljudi

Pretresno vijeće Odjela II za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Suda Bosne i Hercegovine izreklo je prvostepenu presudu kojom su optuženi Nisvet Duratović i Zijad Halilović oglašeni krivim za krivično djelo krijumčarenje osoba.

Optuženi Duratović i Halilović su osuđeni na kaznu zatvora u trajanju od po sedam mjeseci.

Oglašeni su krivim što su u prvoj polovini 2006. godine, po prethodnom dogovoru, radi ostvarivanja finansijske koristi, ilegalno prebacivali građane BiH u zemlje Zapadne Europe.

Nisvet Duratović i Senad Tahirović postupajući u svojstvu direktora Kickbox kluba Cazin, su pronalazili lica zainteresirana za ulazak u zemlje Zapadne Europe, te istima obećavali da će obezbjediti vize za ulazak u te zemlje uz naplatu novčanih sredstava u iznosu od 500,00 do 1000,00 eura.

Zloupotreba podataka

Nakon toga je Senad Tahirović, uz pomoć Zijada Halilović generalnog sekretara i direktora Reprezentacije Kickbox saveza BiH, obezbjedio sportske pasoše Kickbox saveza BiH, a zatim je Zijad Halilović kao generalni sekretar saveza sastavljao spiskove sa neistinitim podacima u pogledu statusa tih lica u Kickbox savezu BiH, radi njihovog odlaska na navodna sportska takmičenja, navodeći da se radi o takmičarima, trenerima i sucima, a sve na osnovu lažnih sportskih pasoša, koje je uglavnom pribavljao Duratović Nisvet.

Poslije toga, optuženi Zijad Halilović je uz prethodno dobijeno garantno pismo - poziv World Sport Association i World Amater Arts Federation, na dan 14. juli 2006. godine, podnio zahtjev za izdavanje viza Ambasadi Velike Britanije u Sarajevu za 18 lica kao učesnika u svestilskom seminaru za trenere, takmičare i suce na otvorenom Kickbox šampionatu u Velikoj Britaniji.

Ovlaštene osobe Ambasade Velike Britanije, vjerujući u istinitost prezentiranih podataka, odobrile su vize za 18 osoba, državljana Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Suda BiH.
radiosarajevo.ba



Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije