Sud BiH odbio žalbu: Mehmedagić će se i dalje braniti sa slobode

6
Radiosarajevo.ba
Sud BiH odbio žalbu: Mehmedagić će se i dalje braniti sa slobode
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Osman Mehmedagić i Senka Nožica

Sud Bosne i Hercegovine odbio je žalbu Tužilaštva BiH na navodno kršenje mjera, te će se direktor Obavještajno-sigurnosne agencije Osman Mehmedagić nastaviti braniti sa slobode u postupku koji se protiv njega vodi pred ovim sudom, potvrđeno je za portal Radiosarajevo.ba.

Tužilaštvo BiH tražilo je da mu se odredi pritvor jer je, kako su tvrdili, direktor OSA-e prekršio mjere zabrane.

Podsjećamo, u okviru rada na predmetu Tužilaštvo BiH je, kao je ranije saopćeno, došlo je do informacija i dokaza da je osumnjičeni Mehmedagić u proteklom periodu putovao, komunicirao i boravio na odmoru u inozemstvu sa osobom koja je navedena kao svjedok u predmetu.

Potvrđena optužnica protiv Ibrahima Hadžibajrića i ostalih

Potvrđena optužnica protiv Ibrahima Hadžibajrića i ostalih

Toj se osobi sukladno izrečenim mjerama zabrane, osumnjičeni ne smije približavati na udaljenost manju od 50 metara, istakli su. Zato je traženo određivanje pritvora. Podnesak je upućen Sudu BiH, koji je sada odbio žalbu Tužilaštva BiH.

Tužilac Oleg Čavka je tokom ročišta u petak, 10. septembra, rekao da je Tužilaštvo na osnovu fotografija iz medija dobilo saznanja da je Mehmedagić, koji je pod istragom zbog krivotvorenja službene istrage, na jednom vjenčanju bio na udaljenosti manjoj od 50 metara sa svjedokom Asimom Sarajlićem, inače bivšim visokopozicioniranim funkcionerom SDA.

On je naveo da je Tužilaštvo zatražilo daljnje provjere i da je od Granične policije BiH dobilo podatke da su Mehmedagić i supruga, samo pet dana nakon određivanja mjera, otputovali u Antalyu (Turska) sa Sarajlićem.

Odbrana je irelevantnim ocijenila navode tužioca o postupku protiv Sarajlića, navodeći da Tužilaštvo time kompromituje svog svjedoka.

Braniteljica Senka Nožica smatra nezakonitim da Granična policija dostavlja ovakve podatke Tužilaštvu bez naredbe Suda, s obzirom da je svako putovanje direktora OSA-e službena tajna, prenio je ranije BIRN.

Prema njenom mišljenju, u ovom slučaju je u pitanju lični sukob zbog prijava koje je osumnjičeni podnio protiv tužioca.

“Vidimo stanovitu ostrašćenost koja prelazi granice ovlaštenja Tužilaštva”, kazala je Nožica.

Ona je dodala da boravak dva čovjeka na nekom mjestu ne znači da su ostvarili kontakt, koji mora biti verbalni ili određenim gestovima. Rekla je da su drugi “razumni” tužioci u sličnim situacijama shvatali šta znači boravak u nekom prostoru i “da nisu uzimali metar”.

Tužilac Čavka je kazao da su se od Odbrane čule krupne riječi, a da Tužilaštvo samo iznosi činjenicu da su Mehmedagić i Sarajlić zajedno ljetovali.

Podsjetimo, Mehmedagić se tereti za krivična djela zloupotreba položaja ili ovlasti, krivotvorenje isprave i pranje novca.

Utvrđivanje vrijednosti kuće direktora OSA-e se vrši i zbog toga što se Osmanagić tereti za pranje novca prilikom kupovine u Sarajevu.

Povod za sumnju je što novac kojim je kupio kuću, Mehmedagić nije podigao sa računa u banci.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije