Sud BiH odbio prigovor odbrane Nasera Orića

Radiosarajevo.ba
Sud BiH odbio prigovor odbrane Nasera Orića

Odbrana Nasera Orića danas je dobila obavještenje iz Suda Bosne i Hercegovine o odbijanju njihovog prigovora na optužnicu koju je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podnijelo protiv Nasera Orića.

Kako je za portal Radiosarajevo.ba izjavila Orićeva braniteljica Lejla Čović, Sud je prigovore odbio kao neosnovane.

Podsjećamo, glavni argument prigovora bilo je nepostojanje dovoljno dokaza o navodima iz optužnice, pogotovo jer se sve zasniva na iskazu samo jednog svjedoka.

Drugi prigovori odnosili su se na formalne nedostatke optužnice, no Sud nije uvažio niti jedan.

Sljedeći dio procesa bit će ročište na kojem će se Naser Orić izjasniti o krivici, no Čović nam je kazala kako iz Suda još nisu dobili obavijest o datumu ovog ročišta.

Sud BiH ranije je potvrdio je optužnicu protiv ratnog komandanata Armije BiH u Srebrenici Orića i njegovog saborca Sabahudina Muhića.

Optuženi se terete da su tokom rata i oružanog sukoba između Armije RBiH i VRS-a, na području Srebrenice i Bratunca, u svojstvu zapovjednika i pripadnika snaga Armije RBiH, postupali protivno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i Ženevske konvencije.

U optužnici se navodi da su optuženi, tokom 1992. godine u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac, počinili ubistvo tri zarobljenika srpske nacionalnosti, te se terete za kazneno djelo - ratni zločin protiv ratnih zarobljenika iz članka 144. KZ SFRJ.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije