Održano ročište na Sudu BiH: Ranko Debevec i Osman Mehmedagić izlaze iz pritvora?

4
Radiosarajevo.ba
Održano ročište na Sudu BiH: Ranko Debevec i Osman Mehmedagić izlaze iz pritvora?
FOTO: Radiosarajevo.ba / Mehmedagić, Debevec

Na Sudu Bosne i Hercegovine je danas, 11. marta, održano ročište u slučaju protiv bivšeg predsjednika ove institucije Ranka Debeveca i bivšeg generalnog direktora Obavještajno-sigurnosne agencije Osmana Mehmedagića. 

Iznesen je prijedlog Tužilaštva Bosne i Hercegovine za mjere zabrane. Prema Krivičnom zakonu BiH, nije moguće da osobe koje su optužene za krivično djelo koje nosi moguću zatvorsku kaznu manju od 10 godina provedu više od tri mjeseca u pritvoru. Treći mjesec za ovaj dvojac ističe 15. marta. 

Prema ovom prijedlogu, traži se i zabrana napuštanja mjesta boravišta uz provjeru ovlaštenih službenih lica najmanje tri puta sedmično.

Zmija "visi" s drveta na poznatom šetalištu u BiH

Zmija "visi" s drveta na poznatom šetalištu u BiH

Pored toga, privremeno bi im se oduzele putne isprave, odnosno pasoši, te bi im se zabranilo sastajanje sa Vasvijom Vidović i Milisavom Pijukom, drugim osumnjičenim u ovom postupku. 

Sud BiH bi odluku o ovom prijedlogu trebao donijeti sutra, 12. marta. 

Podsjetimo, Ranko Debevec i Osman Mehmedagić se sumnjiče da su u augustu i septembru 2020. godine izdali naloge za prisluškivanje telefona sudaca Suda BiH, kao i nekoliko istražitelja Tužilaštva BiH.

Debevec je suspendiran s pozicije predsjednika Suda 20. decembra 2023. godine. Uhapšeni su 18. decembra 2023. godine po nalogu Tužilaštva BiH. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije