Suad Keserović, 'čuvar' velike kamene kugle: Turisti već stižu i ostaju u šoku (FOTO)

Radiosarajevo.ba
Suad Keserović, 'čuvar' velike kamene kugle: Turisti već stižu i ostaju u šoku (FOTO)

Mjesto Podubravlje, nedaleko od Zavidovića, postaje jedno od omiljenih mjesta za turističke posjete. Naime, krajem marta u ovom mjestu otkrivena je najveća kugla u Bosni i Hercegovini te Europi, a ko zna, možda i u svijetu. 

Kamena kugla u blizini Zavidovića najveća u Evropi? (VIDEO)

Otkopavanje cijele kugle još uvijek traje, a vrijedni stanovnici ovog mjesta, pripremaju i prilaz za sve posjetioce.

"Nama je kugla postala novi komšija. Nastojim je sačuvati da ne bude oštećena, jer je malo neprilagođen teren, ali ogroman je interes turista. Koliko možemo sami, radimo", ističe za Radiosarajevo.ba Suad Keserović, koji s dvojicom komšija radi na pripremi terena.

Za početak, napravili su prilazne staze, klupe za odmor, a u pripremi je i parking za posjetioce.  

"Domaći interes se probudio, dolaze turisti također i ostaju u šoku. Mi ipak s malim finansijama, u našim mogućnostima, pokušavamo napraviti nešto. 

Vidjet ćemo, a nadamo se da će neko biti zainteresiran da nam pomogne. Da bi se uradio put, treba platiti materijal, kamion... Mi radimo sve ručno, a treba nam velika finansijska pomoć", ističe Keserović.

Kada je izmjeren otkopani dio, obim je bio 3,80 metara, kako je Keserović potvrdio, treba im još nekoliko dana kopanja da bi imali konačan obim.

"Kada gledate to na fotografiji, to je mnogo drugačije, ali kada ljudi dođu ovamo da to vide, ostanu zaista iznenađeni i najveći skeptici. Tu sam mjesec, ali svaki put kad je pogledam, oduševi me. Kada vidimo manje, lakše je gledati... ali kada je nešto teško možda i 40 tona, šokiramo se", priča Keserović. 

Postoji priča među mještanima da oni koji dođu na ovo mjesto, osjete posebnu energiju, a kako to Keserović komentira:

"Čuo sam i ja priče o energiji. Znate, mi koristimo jednu žicu, i na njoj ima kuglica. Kada je uperimo prema kugli, ta kuglica se okreće na vrhu, a kada je okrenemo na drugi kamen, ona stoji. Mi se uvijek začudimo", dodaje za Radiosarajevo.ba mještanin, i sada već "čuvar" velike kugle Suad Keserović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije