Stvoreni uslovi da se radnici vrate na posao

Radiosarajevo.ba
Stvoreni uslovi da se radnici vrate na posao

Stvoreni su uvjeti da se 500 radnika preduzeća "Krivaja" u Zavidovićima pozovu da se vrate na posao, izjavio je danas u Sarajevu ministar enregije, rudarstva i industrije u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine Erdal Trhulj.

On je to rekao na sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH, koja je u toku u Sarajevu, ogovarajući na delegatska pitanja koja se odnose na njegov resor.

Prekjučer je usvojena odluka o otvaranju posebnog računa da bi bila pokrenuta proizvodnja u "Krivaji", u skladu sa zakonskim propisima, pojasnio je ministar i za narednu sedmicu najavio odluku o uplaćivanju 400.000 KM na taj račun.

Trhulj je podsjetio da je "Krivaji", u skladu s rebalansom budžeta Federacije BiH namijenjeno dva miliona KM, mada, kako je pojasnio, treba promijeniti program utroška  novca.

Iz resora ministra Trhulja, za današnju sjednicu Doma naroda najavljeno je i razmatranje izmjena jednog zakonskog teksta, a to je Zakon o finansijskoj konsolidaciji rudnika uglja u FBiH prema obračunatim a neisplaćenim javnim prihodima za period od 2009. do 2015. godine.

Delegati su prilikom utvrđivanja dnevnog reda odlučili da taj tekst, kao i izmjene Zakona o cestama, razmatraju u formi nacrta, a ne po skraćenom postupku, kako je predlagala Federalna vlada.

Od zakona predloženih iz Vlade po skraćenoj proceduri, odobrili su da danas razmotre izmjene i dopune Zakona o klasifikaciji djelatnosti.

Za razliku od tih zakona, današnjom odlukom Doma naroda s dnevnog reda je povučen Nacrt zakona o Privrednoj komori FBiH.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije