Studentice koje vole zločince isključene sa sarajevskog fakulteta - ovo su detalji

9
Radiosarajevo.ba
Studentice koje vole zločince isključene sa sarajevskog fakulteta - ovo su detalji
Foto: Prtscr/Twitter / Bizaran nastup djevojaka koje negiraju genocid

Studentice Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije u Sarajevu Valentina Vujičić i Slađana Todić u žižu javnosti su došle nakon što su 11. jula, na dan kad se obilježavala 28. godišnjica srebreničkog genocida, na društvenim mrežama veličale ratnog zločinca Ratka Mladića i negirale genocid u Srebrenici.

Jedna je podigla tri prsta, a druga objavila fotografije zločinca Mladića. Na kritike svojih kolega s fakulteta, jedna je napisala i komentar: "Ma nek’ smo vas pobili."

Danas se s navedenog fakulteta doznaje kako su studentice koje vole zločince isključene, i to na period od tri godine.

Oštra reakcija javnosti nakon što su visoki zvaničnici OSBiH navodno veličali ratne zločince

Oštra reakcija javnosti nakon što su visoki zvaničnici OSBiH navodno veličali ratne zločince

Saopćenje s Fakulteta, koje potpisuje dekan prof. dr. Jasmin Ahić, objavljujemo u cijelosti:

"Univerzitet u Sarajevu Fakultet za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije obavještava studente i osoblje Univerziteta u Sarajevu, kao i širu javnost, da je Disciplinska komisija za disciplinsku odgovornost studenata na Univerzitetu u Sarajevu - Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije okončala postupak utvrdivanja disciplinske odgovornosti studentica Fakulteta Valentine Vujičić i Sladane Todić po prijavi dekana Fakulteta radi grubog narušavanja ugleda Univerziteta i Fakulteta.

Studentice koje vole zločince sramotile se na pressu: "Možemo li ikako ispočetka?"

Studentice koje vole zločince sramotile se na pressu: "Možemo li ikako ispočetka?"

Disciplinska komisija izrekla je najstrožiju disciplinsku mjeru propisanu odredbama Statuta Univerziteta u Sarajevu - isključenje sa studija na Univerzitetu u Sarajevu - Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije u trajanju od 3 (tri) akademske godine u skladu sa utvrdenom težom povredom discipline ponašanja i to grubog narušavanja ugleda Univerziteta u Sarajevu i Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije.

U nadi da će ovakva odluka, kako je to, izmedu ostalog, u detaljnom obrazloženju odluke navela Disciplinska komisija, imati i preventivni karakter, koristim priliku da ovim putem pozovem sve studente Univerziteta u Sarajevu da se u svim oblicima svojih javnih izražaja (komunikacija in vivo, putem društvenih mreža, online platformi, medija i sl.) suzdrže od korištenja govora mržnje, uvredljivog, seksističkog i diskriminatornog govora, jezika podjela i drugih srodnih narativa vodeći računa o pozitivnopravnim propisima, njihovom ličnom ugledu i ugledu Univerziteta kao i dalekosežnim štetnim posljedicama koje ove vrste narativa imaju u našem društvu."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije