Studentica generacije i dalje bez posla

Radiosarajevo.ba
Studentica generacije i dalje bez posla

Profesorica italijanskog jezika i književnosti Branka Špirić tužila je prošle godine Upravni odbor Univerziteta u Banjoj Luci jer je pet puta dobila odbijenicu na konkursima za asistenta na Odsjeku Filološkog fakulteta za italijanski i sprski jezik i književnosti.

Špirićeva tvrdi da je izbor asistenata na predmetima gramatika italijanskog jezika i savremeni italijanski jezik 1, 2, 3 i 4, u posljednjih nekoliko godina vršen protivzakonito, i od nadležnih organa traži da to ispitaju. "Tužbu sam podnijela protiv UO, jer je zaključio da su svi konkursi okončani zakonito iako to nije tačno."

Stipendista fondacije

Ono što joj je posebno zasmetalo, rekla je ona u razgovoru za Nezavisne, jeste činjenica da niko od nadležnih nije imao adekvatno obrazloženje zašto ona nije dobila posao:

"Ni dekan Filološkog fakulteta, ni Senat Univerziteta, ni Ministarstvo prosvjete i kulture RS nisu mi odgovorili zbog čega su prednost dobili stranci, pa čak i oni koji nisu profesori italijanskog jezika."

Špirićeva navodi da je diplomirala 2009, prosječnom ocjenom 9,94 na Odsjeku za srpski i italijanski jezik (tada u sastavu Filozofskog fakulteta), kao i da je bila student generacije, ovjenčan zlatnom plaketom za studiranje. Osim toga, bila je stipendista Fondacije "Dr Milan Jelić", koja joj je izdala preporuku za zaposlenje zbog postignutog uspjeha u toku studiranja.

Sve navedeno, kako tvrdi, nije bilo dovoljno da je Konkursna komisija izabere za asistenta, već je godinu za godinom od avgusta 2010. do kraja 2011. stizala odbijenica za odbijenicom.

Šta kaže dekan?

"Obrazloženje fakulteta je da se za lektore biraju ljudi čiji je maternji jezik italijanski iako nisu profesori tog jezika", ispričala je Špirićeva i pitala da li je normalno da poslove na javnom univerzitetu dobijaju stranci, a ne domaći mladi kadrovi?

Mladenko Sadžak, dekan Filološkog fakulteta, nerado komentariše navode svoje bivše studentkinje, ali kaže da zna da je tužba podnesena.

"Prava adresa za ovo bila bi Konkursna komisija, a treba znati da je i Prosvjetna inspekcija po prijavi izašla na teren, ali da nije ništa preduzela. Žao mi je što se ovo dešava, ali Brankino pravo je da posegne za svim oblicima zaštite prava koja smatra prekršenima", bio je izričit Sadžak, objavile su Nezavisne.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije