Studenti Tuzle, jedni za druge

Radiosarajevo.ba
Studenti Tuzle, jedni za druge

Nezadovoljni odnosom Univerziteta u Tuzli i Vlade Tuzlanskog kantona prema njima, i, kako sami kažu, „izmanipulirani od strane Unije studenata“, tuzlanski studenti najavljuju nove proteste za srijedu, 4. novembra.

„U dosadašnjem periodu iskorišteni smo kao repromaterijal za nešto, čega nismo bili ni svjesni. Dijelom i sami snosimo krivicu, jer smo slijepo vjerovali ljudima koji su nas bombardovali velikim brojem informacija, a da pri tome nismo provjerili njihovu vjerodostojnost“, stoji u saopštenju tuzlanskih studenata.

Nakon što su protesti u srijedu 28. oktobra zloupotrijebljeni od strane Unije studenata Univerziteta u Tuzli, koja je zvanični predstavnik studenata, 4. novembra pred tuzlanskim BKC-om studenti će se okupiti kao neformalni kolektiv pod parolom „Studenti Tuzle, jedni za druge“. Kada se okupe u 9.45 h, u vrijeme održavanja sjednice Skupštine Tuzlanskog kantona, studenti će, prema najavi, blokirati dvije glavne magistrale a blokada će prestati tek onda kada se ispune zahtjevi tuzlanskih studenata.

Studenti su svoje zahtjeve izložili u pet tačaka:

1. Davanje saglasnosti na prelazak studenata sa II na III godinu studija na svim fakultetima Univerziteta u Tuzli uz uslovno slušanje III godine. Student koji sluša predmete III godine studija ne može polagati predmete sa III godine ukoliko ne očisti I godinu studija i ostvari uslov iz II godine studija. Vanredno u školskoj 2009/2010 godini.

2. Davanje saglasnosti na prelazak studenata sa III na IV godinu studija na svim fakultetima Univerziteta u Tuzli uz uslovno slušanje IV godine. Student koji sluša predmete IV godine studija ne može polagati predmete sa IV godine ukoliko ne očisti II godinu studija i ostvari uslov iz III godine studija. Vanredno u školskoj 2009/2010 godini.

3. Davanje saglasnosti na prelazak studenata sa IV na V godinu studija Farmaceutskog fakulteta Univerziteta u Tuzli uz uslovno slušanje V godine. Student koji sluša predmete V godine studija ne može polagati predmete V godine ukoliko ne očisti III godinu studija i ostvari uslov iz IV godine studija. Vanredno u školskoj 2009/2010 godini.

4. Davanje saglasnosti na prelazak studenata sa V na VI godinu studija Medicinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli uz uslovno slušanje VI godine. Student koji sluša predmete VI godine studija ne može polagati predmete VI godine ukoliko ne očisti IV godinu studija i ostvari uslov iz V godine studija. Vanredno u školskoj 2009/2010 godini.

5. Po hitnom postupku sanacija studentskog doma paviljon III i paviljon I. Sastavljanje komisije koja će već danas izaći na teren i okvirno procijeniti štetu u studentskom domu, paviljon III i paviljon I.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije