Studenti pozvali građane i kolege na ulice

Radiosarajevo.ba
Studenti pozvali građane i kolege na ulice
Članovi neformalne grupe mladih ljudi "(R)evolucija+", sačinjene od studenata iz šest univerzitetskih centara BiH - Sarajeva, Banje Luke, Mostara, Tuzle, Zenice i Bihaća, izrazili su bezrezervnu podršku demonstrantima u Tuzli, čiji su stanovnici primorani svoja prava tražiti na ulici. 
 
Također su najoštrije osudili kukavičke policijske napade na goloruke tuzlanske civile, te novinara RTV "Slon".
 
U saopćenju za javnost podsjeća se da je ova grupa mladih organizirala studentske proteste u šest bh. gradova krajem decembra prošle godine, koji su rezultirali pristupanjem BiH BiH Erasmus+ programu. 
 
"Kao pojedinci koji su osvjedočili moć i učinkovitost protestnih okupljanja i lobiranja, pismo poziva na trenutne proteste upućujemo kolegicama i kolegama studentima iz cijele BiH", ističe se u saopćenju grupe "(R)evolucija+". 
 
Oni smatraju da se bh. društvo budi, sloj po sloj. Dokaz tome je svojevrstan ciklus pobune bh. stanovništva protiv političkih oligarha, započet JMBG protestima, nastavljen decembarskim protestima za Erasmus+ program, te trenutnim nemirima u Tuzli, reakciji koja predstavljaja opravdan, te predugo čekan odgovor nezadovoljnih građana na ignorantski odnos vlastodržaca.  
 
"Slogan "Mirno spavajte, mi smo tu da Vas čuvamo - Vaša Policija" je nečasnim djelovanjem pripadnika specijalne policijske jedinice MUP-a Tuzlanskog kantona bespovratno ukaljan", smatraju u ovoj grupi.
 
Ocjenjuje se da je bh. studentska populacija također jedan od talaca neodgovorne i neefikasne vlasti, te se navodi da je došao finalni momenat obračuna s "izabranim predstavnicima vlasti", i to na demokratki način - protestom.
 
"Promjena je moguća, pozivamo vas da budemo istrajni i u tome dostojanstveni. Katastrofalni uvjeti studiranja na bh. univerzitetima, apokaliptični uvjeti stanovanja u studentskim domovima, profesori koji pijani dolaze na predavanja, nepotpuno uvođenje bolonjskog sistema obrazovanja, su samo neki od problema koji tište sve studente. Izađimo na ulicu i podignimo glas protiv institucionalnog tlačenja studentske populacije" kaže se na kraju saopćenja.

Pratite proteste uživo na Radiosarajevo.ba
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije