Strazbur: O štedišama krajem februara

Radiosarajevo.ba
Strazbur: O štedišama krajem februara

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu (ECHR) trebao bi krajem februara ili početkom marta donijeti konačnu presudu u predmetu prema kojem je Slovenija proglašena odgovornom za isplatu stare devizne štednje korisnicima "Ljubljanske banke" Sarajevo, ali i ostalim štedišama u bivšim jugoslavenskim republikama, saznaje Dnevni avaz.

Veliko vijeće Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu prošle godine je prihvatilo žalbu Slovenije na prvostepenu presudu ovog suda, ali će konačnu odluku uskoro donijeti pet sudija ovog vijeća, koji već mjesecima razmatraju cijeli slučaj.

Podsjećamo, ECHR je još u julu  2012. donio prvostepenu presudu u predmetu "Ališić i ostali", u kojoj je Slovenija proglašena krivom što stara devizna štednja nikada nije isplaćena.

Konačna presuda Evropskog suda za ljudska prava trebala bi konačno staviti tačku na agoniju bh. štediša dugu 20 godina, a prema kojoj im Slovenija duguje oko 1,2 milijarde KM.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije