Stravična svjedočenja na suđenju Sakibu Mahmuljinu

Radiosarajevo.ba
Stravična svjedočenja na suđenju Sakibu Mahmuljinu
Nezavisne / Sakib Mahmuljin
Na suđenju Sakibu Mahmuljinu za zločine počinjene na području Vozuće (Zavidovići), svjedok Optužbe je kazao da je nakon zarobljavanja 1995. udaran i mučen, te da je vidio odsječene glave saboraca.

Igor Guljevatej, nekadašnji pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS) kazao je da je zarobljen na Ozrenu 21. jula 1995. godine na prvoj borbenoj liniji, te da su u njega uperili puške ljudi koji su govorili njemu nepoznatim jezikom. Samo je jedan govorio njemu razumljivim jezikom, javlja BIRN – Justice Report.

“Momenat zarobljavanja bio je jako težak. (…) Oborili su me kundakom na koljena. Prijete da će mi sijeći glavu. Onda su mi privezali ruke crvenom trakom. Bili su u uniformi sa trofrtaljnim hlačama, žućkaste boje, sa prslucima”, kazao je svjedok, istaknuvši da su imali velike brade.

Tvrdi da su ga tukli i zastrašivali i onda je zajedno sa još dva zarobljenika odveden u mjesto Livade (općina Zavidovići). Tu je, kako je kazao, vezan za kolac a ispitivale su ga dvije osobe koje tečno govore naš jezik.

“Došla su dva čovjeka u uniformama, ja ne znam da li su imali obilježja Armije”, kazao je svjedok, pojasnivši da je jedan zarobljenik iskočio kroz prozor iz kuće u kojoj su bili zatvoreni. Oni su ga, kako je dodao svjedok, donijeli i počela je tortura. "Tukli su, krv je prskala po nama", rekao je svjedok.

Svjedok tvrdi da su ga tukli drvenom palicom i šakama. Zarobljenika koji je iskočio kroz prozor, prema riječima svjedoka, tukli su dok nije dobio potres mozga.

“Udaraju po koljenima dok držalica od lopate ne pukne”, kazao je svjedok, tvrdeći da je vidio dvije odsječene glave saboraca u kartonskoj kutiji.

Guljevatej je svjedočio na suđenju Sakibu Mahmuljinu, bivšem komandantu Trećeg korpusa Armije BiH (ABiH), koji je optužen jer nije spriječio ubistva i nečovječna postupanja pripadnika odreda “El Mudžahidin” na području Vozuće i Zavidovića. Prema optužnici, pripadnici ovog odreda su u mjestu Livade ubili Momira Mitrovića i Predraga Kneževića odsjekavši im glave, koje su pokazivali drugim zarobljenicima, a u Kamenici (općina Zavidovići) su ubili Gojka Vujičića, kojem je također odsječena glava.

Svjedok je kazao da je iz Livada prebačen u Gostoviće kod Zavidovića, gdje je bio bio kamp. Tvrdi da je vidio crne zastave, od kojih je na jednoj bio natpis na arapskim jeziku, a na drugoj je pisalo El–Mudžahedin.

“Vukli nas po tom krupnom pijesku do jednog šatora. U taj šator su nas doveli, nisu nam dali vode već su nas polijevali po licu, pa koliko možeš da uhvatiš vode koja se cijedi”, kazao je svjedok, dodavši da je od jednog zarobljenika traženo da zakolje druge, ali je on to odbio.

Prema riječima svjedoka, iz šatora su prebačeni u kuću, gdje su bili vezani velikim lancem - privezanom halkom za skočni zglob i zaključanom katancem. Tvrdi svjedok da nisu birali mjesto gdje će ih udarati - od glave do malog prsta na nozi.

Svjedok je istaknuo da je izgubio 11 zuba, te da je imao povrede glave i ruku.

“Skidali su drvene palice sa lopate pa su nas tukli. Prijetili da će nam odsjeći glavu motornom pilom i testerom za drva”, kazao je svjedok, dodavši da je Gojko Vujičić koji je bio ranjen i rana mu se inficirala, ubijen je.

Istaknuo je da kad je odvezan da je vidio da je Gojkovu odsječena glava i da je stajala pored trupa.

Jedan od vojnika je nosio glavu i govorio ljubi brata. Tako da je svako morao da poljubi glavu od Gojka”, kazao je svjedok.

Iz kampa u Gostovićima, svjedok je izišao 23. augusta 1995 godine. Prije izlaska, pojasnio je da su povezani na igralištu morali su da gledaju u sunce. Nekim zarobljenicima, kako je kazao je bila flaša u ustima, a nekima drvo.

“Trčali preko nas, skakali po prsima”, kazao je svjedok, dodavši da je iz Gostovića prebačen u Kazneno-popravni dom Zenica, gdje je bio do 7. januara 1996. godine.

Nastavak suđenja zakazan je za 8. juni.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije