Strasbourg naložio oslobođanje Abu Hamze

Radiosarajevo.ba
Strasbourg naložio oslobođanje Abu Hamze

 

Evropski sud za ljudska prava u Strasbourgu odlučio je danas da se Imad al-Husin, poznatiji kao Abu Hamza, oslobađa zatočeništva iz Imigracionog centra u Lukavici.

Odlukom Suda Abu Hamza treba se naći na slobodi nakon što je u zatočeništvu proveo tri godine i četiri mjeseca.

Softić nije iznenađena

Međutim, Služba za poslove sa strancima javila je kako će Imad Al Husin i u narednom periodu u skladu s odlukom o protjerivanju i stavljanju pod nadzor ostati u Imigracionom centru u Istočnom Sarajevu. Očekuje se i pokretanje procedure za pronalazak treće, sigurne zemlje u koju bi bi ovaj sirijski državljanin mogao biti deportovan. 

Nudžejma Softić, kćerka Abu Hamze, potvrdila je ovo za portal Radio Sarajevo.

“Znamo za stav Dragana Mektića da deportuje našeg oca u neku treću zemlju, ali i to bi bilo kršenje člana 8. Konvencije o zaštiti ljudskih prava kojom se brane prava na porodicu. Jer, šta mi, njegova djeca, a rođeni u Bosni i Hercegovini, da radimo? Da se i mi kupimo u neku treću zemlju”, pitala je Softić.


Nudžejma Softić (via Sulekha.com, AP)

Stav Abu Hamzine porodice i advokata je da ova deportacija neće biti moguća. Softić nam je rekla da je očekivala ovaj stav Službe za poslove sa strancima kao i to da se ne nada da joj otac uskoro bude na slobodi, ali:

“Pravda je spora, ali znamo da mora pobijediti. Znamo da će se naš otac naći na slobodi”.

Sud je presudio da bi deportacija Imada Al Husina u Siriju predstavljala kršenje člana 3. Konvencije o zaštiti ljudskih prava i sloboda. Također je odlučeno da pritvor, u kojem je Imad al-Husin bio od 6. oktobra 2008. do 31. januara 2011, predstavlja kršenje člana 5. Konvencije.

Ipak, dodano je da pritvor od 1. februara 2011. godine ne predstavlja kršenje ovog člana.

Isplatiti 3.000 eura

Pored navedenog, država Bosna i Hercegovina mora platiti oštećenom najkasnije tri mjeseca od donošenja presude kaznu u vrijednosti od 3.000 eura kao nematerijalnu štetu.

Apelacija u ime Abu Hamze Strasbourgu je upućena nakon što su u Bosni i Hercegovini istrošeni svi pravni pokušaji po ovom pitanju. Abu Hamza rođen je kao Imad al-Husin u Siriji, a danas ima prebivalište u Sarajevu. Uhapšen je u oktobru 2008, kada je procijenjeno da predstavlja opasnost po nacionalnu sigurnost, te je pritvoren u Imigracionom centru u Lukavici.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije