Stranke imaju sedam dana za dogovor

Radiosarajevo.ba
Stranke imaju sedam dana za dogovor

Konstituirajuća sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine zvanično je sazvana za 17. mart u Sarajevu.
 
Provobitno je ova sjednica bila najavljena za danas, ali je odgođena, za sedam dana, nakon intervencije međunarodnih faktora.
 
Dom naroda u Federaciji BiH nije konstituiran ni pet mjeseci od općih izbora održanih oktobra prošle godine u Bosni i Hercegovini jer još nisu delegirani članovi iz svih deset kantonalnih skupština u Federaciji za njegov novi četvorogodišnji postizborni saziv.
 
Dosadašnji predsjedavajući Stjepan Krešić, koji je uprkos tome bio najavio konstituiranje za 10. mart, makar i u nepotpunom sastavu Doma (jer je iz kantonalnih skupština delegirana natpolovična većina članova) izjavio je prije dva dana da mu je u međuvremenu stiglo pismo od zamjenika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Jamesa Steinberga u kojem je sugerirano da se sačeka s konstituiranjem, odnosno da se ipak ostavi još vremena, 'razuman rok', u kojem će i preostale kantonalne skupštine dati delegate.
 
Sličnu poruku Krešić je u tom momentu očekivao i od Cathrine Ashton, visoke predstavnice Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku.
 
Pošto je procijenio da je sedmica dana dovoljno razuman rok, kako je izjavio, odlučio je da konstituirajuću sjednicu odgodi do 17. marta.
 
Za razliku od Doma naroda FBiH, novi saziv Predstavničkog doma je konstituiran, ali ni taj proces nije bio bez teškoća.
 
Tek jučer je zaokružen proces konstituiranja ovog nivoa izborom novog rukovodstva za naredni četvorogodišnji mandat iako su novoizabrani poslanici položili zakletvu još u novembru, kada je rečeno da u tom momentu ne može biti izabrano i novo rukovodstvo dok ne bude postignut dogovor  izbornih takmaca o tome ko će činiti parlamentarnu većinu
 
Većinom glasova novoizabranih poslanika, jučer je odlučeno da predsjedavajući u predstojećem četvorogodišnjem mandatu Predstavničkog doma bude Denis Zvizdić iz Stranke demokratske akcije, Bošnjak po nacionalnosti, a dvojica dopredsjedavajućih: Stanko Primorac, Hrvat, kojeg je za tu dužnost kandidirao poslanički klub Demokratska narodna zajednica - Hrvatska stranka prava, te Svetozar Pudarić, Srbin, kandidiran iz Socijaldemokratske partije BiH.
 
Jedan od kandidata za dopredsjedavajućeg iz reda hrvatskog naroda bio je i poslanik Marinko Čavara iz Hrvatske demokratske zajednice BiH, koji je u dosadašnjem mandatu obavljao tu dužnost, ali on jučer nije dobio potrebnu većinu glasova kolega u Parlamentu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije