Štrajk prosvjetara u osam kantona FBiH

Radiosarajevo.ba
Štrajk prosvjetara u osam kantona FBiH

Na području Federacije BiH, sindikati osnovnog, srednjeg i visokog obrazovanja danas bi trebali stupiti u štrajk upozorenja, prenosi Fena.

Razlozi za organizovanje štajka upozorenja su loš ekonomsko-socijalni položaj zaposlenih u obrazovanju, samovoljno donošenje odluka vlada pojedinih kantona o umanjenju plata zaposlenih u obrazovanju, destrukcija obrazovnog sistema. Također, jedan od razloga je i podrška članovima Sindikata na području Tuzlanskog kantona koji će danas stupiti u generalni štrajk, kao i podrška članovima Sindikata osnovnog obrazovanja u Livanjskom kantonu gdje je generalni štrajk već u toku.

Naglašeno je da će štrajk upozorenja biti organizovan u osam kantona od 12:00 do 12:30 sati, kada će učenici biti u školama, ali neće biti održana nastava.

"Prosvjetni radnici ne mogu prihvatiti da im se bez dijaloga s ministarstvima obrazovanja smanjuju plate, dok troškovi života neprestano rastu, te pozivaju da se prestane sa štednjom u ovom sektoru", izjavio je Dževad Hadžić, predsjednik Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, nauke i kulture BiH (SSVONK) prenosi Fena.

Mašić: Ujednačiti plate prosvjetnim radnicima

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije