Štrajk bivših radnica konfekcije Borac ispred suda BiH

Radiosarajevo.ba
Štrajk bivših radnica konfekcije Borac ispred suda BiH

Foto: Arhiv, Radiosarajevo.ba

Bivše radnice zeničke Tvornice konfekcije Borac okupile su se danas ispred Suda Bosne i Hercegovine u Sarajevu iz razloga što Tužilašto BiH šest mjeseci nakon što su prijavile, kako navode, kriminalne radnje u svom bivšem preduzeću, nije reagovalo.

Radnice iz Zenice, njih oko 60, ostat će pred ovom institucijom dok im se neko od nadležnih ne obrati i dok se problemi ovog preduzeća ne pomaknu s mrtve tačke, prenosi Fena.

Predstavnica radnica Ifeta Hajdarević je kazala da je štrajk pred državnim Sudom očajnički korak bivših radnica kojima su oduzeta sva prava. Hajdarević je navela i da su radnice prevarili i Agencija za privatizaciju i njihov menadžment i sindikat.

Bivše radnice Tvornice konfekcije Borac, njih 114, trenutno imaju neriješen status, nisu zaposlene, a ne mogu otići ni u penziju.

Hajdarević je pojasnila da ovim radnicama ništa pozitivno nije donio ni raskid privatizacijskog ugovora s travničkom konfekcijom Borac u čijem je sastavu poslovala i zenička Tvornica.

Radnice će u Sarajevu ostati dok ne dobiju odgovore nadležnih pravosudnih institucija, a večeras su planirale postaviti šatorsko naselje.

"Mi ovdje ostajemo dok nas neko ne primi i dok se neki pomak ne napravi, možda smo već pred vratima Strazbura", kazala je Hajdarević.

Prije četiri godine oko 200 radnica ove fabrike ostalo je bez posla nakon pokretanja stečaja. Taj je postupak trajao tri godine, a rezultat je rasprodaja pokretne i nepokretne imovina Tvornice, pri čemu nije osiguran novac za radnička potraživanja, uključujući i povezivanje staža.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije