Stop cenzuri o ratnim zločinima: Za 2 sata 400 potpisa

Radiosarajevo.ba
Stop cenzuri o ratnim zločinima: Za 2 sata 400 potpisa

Foto: Facebook

Blizu 400 potpisa prikupljeno je za dva sata u Sarajevu prvog dana potpisivanje peticije u okviru kampanje “Stop cenzuri o ratnim zločinima”.

Svojim potpisima građani su podržali kampanju Balkanske istraživačke mreže BiH (BIRN), čiji je cilj da se zaustavi uskraćivanje i selektovanje informacija sa suđenja za ratne zločine, organizovani kriminal i druga krivična djela.

BIRN prikupljanjem potpisa želi dokazati da za ovu vrstu suđenja postoji interes javnosti i da građani ne podržavaju uskraćivanje podataka o identitetu optuženih i snimaka iz sudnica.

Današnje prikupljanje potpisa ispred Katedrale trajalo je kraće od planiranog zbog kiše, ali će ove aktivnosti biti nastavljene svake srijede i subote, javlja BIRN – Justice Report. BIRN je u srijedu 26. juna zvanično pokrenuo kampanju, jer sudovi i tužilaštva sve više zatvaraju vrata za javnost.

Otvorenost pravosudnih institucija prema javnosti proteklih godina sve više se gubi nakon što je Tužilaštvo BiH odlučilo da sakrije optužnice od očiju javnosti, a Sud BiH usvojio pravilnike na osnovu kojih se imena optuženih, te nazivi gradova i institucija zamjenjuju inicijalima, a audio i video snimci sa suđenja izdaju u trajanju od samo deset minuta.

U takvim okolnostima mediji su onemogućeni da objektivno, potpuno i precizno informišu javnosti o postupcima za ratne zločine, organizovani kriminal, terorizam i druga teška krivična djela. Više informacija o kampanji dostupno je na Facebook stranici Stop cenzuri o ratnim zločinima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije