Štokholm: O BiH nakon zatvaranja OHR-a

Radiosarajevo.ba
Štokholm: O BiH nakon zatvaranja OHR-a

U Štokholmu je održana konferencija o BiH na kojoj je razgovarano o sudbini međunarodnog angažmana u BiH nakon zatvaranja OHR-a, a rasprava je bila zatvorena za javnost.

Rasprava o sudbini BiH nakon zatvaranja OHR-a je protekla u konstruktivnom dijalogu, iako je u jednom momentu otišla u nešto drugačijem smjeru, najviše zbog aktuelne političke krize u BiH nakon najnovijih mjera OHR-a.

Konferenciji su prisustvovali visoki zvaničnici EU, među kojima visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko i njegov zamjenik Raffi Gregorijan, šef švedske diplomatije Carl Bildt, kao i šefovi država članica Savjeta za implementaciju mira.

Švedska, koja od jula preuzima predsjedavanje EU, inicijator je ovog skupa, a ključna ideja bila je da se razmotre načini na koje bi funkcionisala Kancelarija specijalnog predstavnika EU nakon tranzicije OHR-a, koju Bilt snažno zastupa.

Razgovor o transformaciji OHR-a razvio se u pitanje hoće li to biti moguće do kraja godine.

Postavljeno je veoma teško pitanje - šta ako OHR ni ove godine ne bude transformisan. Onda bi BiH ostala jedina zemlja koja nije aplicirala za članstvo u EU, s obzirom da će i Srbija to uskoro učiniti, rekao je jedan od učesnika konferencije.

Značajan dio zainteresovanih u EU smatra da se ove godine nešto mora promijeniti na tom planu.

rtrs.tv/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije