'Što brže ispuniti uslove za zatvaranje OHR-a'

Radiosarajevo.ba
'Što brže ispuniti uslove za zatvaranje OHR-a'

Njemačka se nada da će politički lideri u BiH poduzeti potrebne korake kako bi se ispunili pet ciljeva i dva uslova ("5+2") potrebna za zatvaranje Ureda visokog predstavnika u BiH. Također, Njemačka se nada da će ovi uslovi biti ispunjeni što je moguće brže. 
Pet ciljeva: 1. Prihvatljivo i održivo rješenje pitanja raspodjele imovine između države i drugih nivoa vlasti; 2. Prihvatljivo i održivo rješenje pitanja vojne imovine; 3. Konačno utvrđivanje statusa Brčko Distrikta BiH; 4. Fiskalna održivost i 5. Uspostava vladavine prava. Dva posebna uslova: Potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i stabilna politička situacija

"Očekujemo da političke elite u Bosni i Hercegovini preuzmu punu odgovornost za svoju zemlju i da se na takav način na putu integracije ka euroatlantskim strukturama krene dalje. Ovo zahtijeva spremnost za pragmatizam, dijalog i kompromis", rečeno je danas novinskoj agenciji Fena iz Ambasade Savezne Republike Njemačke u BiH. 

Ambasada je ovu izjavu dala nakon što je prošle sedmice ambasadorica Njemačke Ulrike Maria Knotz rekla da postojanje OHR-a ima negativno djelovanje u BiH i izrazila nadu da će u budućnosti domaće elite preuzeti sve više odgovornosti. Izjava njemačke ambasadorice je u dijelu javnosti primljena sa iznenađenjem i protumačena je na način da Njemačka počinje zagovarati zatvaranje OHR-a i prije nego što su ispunjeni neophodni uslovi, što do sada nije bio njemački stav.

Izjavu podržao OHR

OHR je također naglasio kako podržava poruku njemačke ambasadorice Knotz da će BiH slijediti jedan put prema Evropskoj uniji, navodeći da je to važan signal koji je u potpunosti u skladu s Dejtonskim mirovnim sporazumom.

I Ured visokog predstavnika je podržao izjavu njemačke ambasadorice u BiH, u smislu da lokalni lideri, a ne stranci, treba da preuzmu i snose odgovornost za odluke koje donose u BiH. Naime, iz OHR-a su podsjetili da je cjelokupni Upravni odbor Vijeća za provedbu mira (PIC) ponovio svoju punu podršku visokom predstavniku na posljednjoj sjednici u maju: 

„Kao jedna od prvih i dugogodišnja članica Upravnog odbora PIC-a, Njemačka se i dalje redovno konsultira s visokim predstavnikom u pogledu implementacije njegovog mandata koji je definiran u Aneksu 10 i potvrđen u Vijeću sigurnosti UN-a.“

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije