Stjepan Mesić u Sarajevu: Bh. društvo je razjedinjeno

Radiosarajevo.ba
Stjepan Mesić u Sarajevu: Bh. društvo je razjedinjeno

 

Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić primio je danas bivšeg predsjednika Republike Hrvatske i predsjednika Stalnog komiteta Internacionalne lige humanista (ILH) Stjepana Mesića koji boravi u Sarajevu povodom dodjele priznanja Internacionalne lige humanista sarajevskim osnovnim školama „Isak Samokovlija“, „Hasan Kikić“ i „Safvet-beg Bašagić“.

Izrazivši zadovoljstvo Mesićevom posjetom, posebno što je ona uslijedila uoči 6. aprila, izuzetno važnog dana za Sarajevo, Komšić je istakao da je saradnja sa Mesićem uvijek bila veoma dobra, i kad je bio na drugim funkcijama, a posebno kada je bio predsjednik Hrvatske.

„Vrlo je važno da on otvoreno i jasno svugdje u svijetu govori o Bosni i Hercegovini ono što se mora kazati. Govori istinu, ne izopačuje je, ne zamagljuje i njegov govor o BiH uvijek je jasan i prijateljski“, naglasio je Komšić.

Mesić je, čestitajući novoizabranoj gradskoj vlasti Sarajeva, kazao kako je sada pred građanima Bosne i Hercegovine važan zadatak homogenizacije bosanskohercegovačkog društva: "U tom društvu moraju i institucije obaviti svoj dio, ali potrebno je i nešto još učiniti, a to je da svijet sazna kako se razvija Sarajevo i da mu pomogne.“

Mesić je rekao da Liga humanista takođe pomaže Sarajevu, dodavši da troškove razvoja Sarajeva ne može snositi samo Grad Sarajevo, već i druge institucije u svijetu.

„Treba pozvati sve gradove, koji su nekada bili na Olimpijadi u Sarajevu, i gradove prijatelje da se u taj dio uključe. I gradonačelnik je spomenuo, treba krenuti od škola, da se angažiraju, da djeca koja kreću u život kroz obrazovanje dobiju spoznaju o bh. društvu koje je bilo najtolerantnije u Evropi. Ono je sada razjedinjeno, ali najviše mogu pridonijeti djeca“, pojasnio je Mesić, te dodao da su upravo iz tog razloga podijeljene nagrade školama zbog tolerancije i međusobnog razumijevanja.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije