Stigle vakcine na Međunarodni aerodrom Sarajevo

Radiosarajevo.ba
Stigle vakcine na Međunarodni aerodrom Sarajevo
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Sarajevski aerodrom

Na Međunarodni aerodrom Sarajevo sletio je avion iz Istanbula sa donacijom od 30.000 kineskih vakcina, kako javlja Anadolija.

Donacija bi nakon carinjenja trebala biti upućena u centralno skladište u Mostaru, a zatim i krajnjim korisnicima, nadležnim vlastima entiteta i Brčko distrikta.

Način raspodjele utvrdit će Vijeće ministara BiH.

Vijest o donaciji 30.000 vakcina BiH saopštio je predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan nakon sastanka sa članovima Predsjedništva BiH u Ankari, 16. marta.

Donaciju je dočekao ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić koji je uime Predsjedništva BiH i Vijeća ministara BiH zahvalio predsjedniku Erdoganu i narodu Turske jer je, kazao je, Turska pokazala spremnost, kao i ranije kada je bio potrebno, da pruži podršku svim građanima BiH.

"Ovo je do sada najveća pojedinačna donacija koja je nedostatna, ali će biti ravnomjerno raspoređena",naglasio je Cikotić.

Otpravnik poslova ambasade Turske u Sarajevu Ozgur Sahin podsjetio je da je 16. marta organizirana posjeta članova Predsjedništva BiH Republici Turskoj kada je zatražena pomoć u nabavci vakcina od Turske.

"Nakon razgovora s predsjednikom Erdoganom, pokrenuli smo proceduru i završili sve u saradnji sa vlastima u BiH. Danas smo sretni što su ove vakcine stigle. U teškim trenucima mi ćemo nastaviti da budemo uz BiH. Želimo biti podrška građanima BiH u borbi protiv ove bolesti", dodao je.

Savjetnik predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika Boško Tomić također je zahvalio na donaciji kazavši da u trenucima kada se narod i zdravstveni sistem bori, svaka pomoć dobro dođe.

"Ako ovih 30.000 vakcina samo jedan život spasi, onda je pomoć velika. Hvala Republici Turskoj na donaciji koja je izuzetno značajna", istaknuo je.

Iz Ministarstva civilnih poslova BiH prethodno je saopćeno da će nakon carinskih procedura donacija biti upućena u centralno skladište u Mostaru, a zatim i krajnjim korisnicima, vlastima entiteta i Brčko distrikta. Način raspodjele utvrdit će Vijeće ministara BiH.

Podsjećamo, avion iz Istanbula je jučer trebao doći u Sarajevo, ali nije mogao poletjeti zbog tehničkog kvara. Tako da je poletio jutros oko 09:00 sati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije