Stigle prve reakcije iz SBB-a: Dosadašnji rezultati nisu dobri

4
E. M.
Stigle prve reakcije iz SBB-a: Dosadašnji rezultati nisu dobri
Foto: Fena / Edita Đapo

Novinarima i javnosti se večeras u Sarajevu ispred Izbornog štaba SBB-a obratila Edita Đapo, potpredsjednica ove stranke.

Ona je rekla da SBB nije ušao na ove izbore s velikim očekivanjima o čemu govori i mali broj kandidata za načelničke pozicije.

Kako je dodala, prema prvim rezultatima, SBB-ovi načelnički kandidati nisu pobijedili ni u jednoj općini.

"Imali smo kandidate u Donjem Vakufu, Gornjem Vakufu, u Kalesiji, Travniku. Informacije koje imamo pokazuju da naši kandidati nisu osvojili mandate. Vidjet ćemo šta ce biti s Travnikom jer je kandidat SDA preminuo. Naš kandidat i SDP-ov su ublizu, još nemamo konačne rezultate", konstatirala je Đapo.

"Rekli smo da je moguće da će biti izbornih krađa, listići nisu bili numerisani. Borit ćemo se u naredne dvije godine da se promijeni Izborni zakon, ako ne elektronsko glasanje onda pooštravanje procedura", navela je Đapo.

Navela je da su izbori u SAD dokaz da su ljudi i pored koronavirusa izašli u velikom broju, a u BiH je mala izlaznost jer građani ne vjeruju u izborni proces.

"SBB ima stabilno biračko tijelo i u naredne dvije godine pripremat ćemo se za Opće izbore", zaključila je ona.

SBB još nema podatke za pozicije u općinskim vijećima.

"Mislimo da ćemo ponoviti rezultat koji smo imali na prethodnim lokalnim izborima", dodala je Đapo.

Govoreći o malim ambicijama SBB-a na ovim izborima istakla je slučaj iz Sanskog Mosta gdje je optužena jedna osoba zbog dogovora SDA i SDP-a.

"Tu su se dijelili i prodavali glasovi, a uzimali su se jedino glasovi od Fahrudina Radončića koji je tada bio predsjednički kandidat. Potpuno smo svjesni da taj izborni proces ne teče dobro, a znamo i da postoji jedna zbunjenost kod građana jer, iako smo protukandidat SDA, s obzirom na to da smo s njima u koaliciji u Federalnoj vladi koja se dvije godine nakon Općih izbora nije promijenila, da građani nas spajaju sa SDA. No, bili smo svjesni da na ovim izborima nećemo postići tako dobre rezultate, ali kreće naša priprema za 2022. godinu", završila je Edita Đapo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Najnovije