Stigle informacije iz Tužilaštva: Zašto je uhapšen general Ramiz Dreković

Radiosarajevo.ba
Stigle informacije iz Tužilaštva: Zašto je uhapšen general Ramiz Dreković
0 / Ramiz Dreković, penzionisani general Armije RBiH

Ramiz Dreković (1956), general Armije Republike Bosne i Hercegovine, uhapšen je jutros u Sarajevu po nalogu Tužilaštva BiH.

Sarajevo: SIPA uhapsila generala Ramiza Drekovića

Osumnjičeni je, kako su saopćili, pod istragom zbog ratnog zločina na području Kalinovika, 1995. godine.

"Osumnjičeni je pod istragom Posebnog odjela za ratne zločine i osumnjičen je da je u svojstvu nekadašnjeg zapovjednika 4. korpusa Armije RBiH, postupao protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

Osumnjičeni se tereti da je u proljeće 1995. godine, izdao izravnu, strogo povjerljivu zapovjed artiljerijskim jedinicama na širem području općine Konjic, da izvrše neselektivno granatiriranje mjesta Kalinovik, naseljenog stanovništvom srpske nacionalnosti.

Nakon izdane zapovjedi, artiljerijske jedinice ARBiH izvršile su granatiranje iz artiljerijskih oruđa velike razorne moći, u više navrata, tijekom maja i juna 1995. godine, te je uslijed eksplozije granata, ubijeno dijete u dobi od 15 godina, a teže i lakše ranjeno više djece i odraslih osoba, te granatiranjem prouzročeno veliko razaranje imovine i objekata.

Osumnjičeni se tereti za kazneno djelo-ratni zločin protiv civilnog stanovništva", soapćeno je iz Tužilaštva BiH.

Nakon što bude priveden postupajućem tužitelju, osumnjičeni će biti ispitan i nakon toga će biti donesena odluka o daljim aktivnostima u predmetu, dalje se navodi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije