Stigla pomoć iz Slovenije, donatori poručuju: Zajedno ćemo prevazići ovaj izazov

Radiosarajevo.ba
Stigla pomoć iz Slovenije, donatori poručuju: Zajedno ćemo prevazići ovaj izazov
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / S primopredaje

Humanitarna pomoć za Bosni i Hercegovinu upućena od Republike Slovenije danas je stigla u skladište uprave civilne zaštite RS u Istočnom Sarajevu.

Teretno vozilo sa sredstvima pomoći prilikom dolaska i primopredaje dočekali su u Sarajevu šef EU delegacije u Sarajevu ambasador Johann Sattler, ambasadorica Republike Slovenije u Bosni i Hercegovini Zorica Bukinac, pomoćnik ministra Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine Samir Rizvo...

Odluka o navedenoj bilateralnoj pomoći državi Bosni i Hercegovini s ciljem sprječavanja širenja bolesti COVID-19 je donesena na Sjednici Vlade Republike Slovenije 9. aprila 2020. Procijenjena vrijednost materijalne humanitarne pomoći Bosni i Hercegovini je 133.000 eura. 

Čitav svijet se suočava s virusom COVID-19. Svima nama je najbitnije očuvanje zdravlja, no zabrinuti smo i zbog posljedica koje će pandemija imati na ekonomiju, društvo, na naš način življenja.

U ovim trenucima velike zabrinutosti svaka poruka solidarnosti predstavlja izuzetno važan znak da nismo sami u ovoj situaciji. Slovenija se također suočava sa istim poteškoćama kao i susjedne zemlje i cijelo naše šire okruženje u Europi. Međutim, tradicionalno Slovenija pokazuje solidarnost onima koji su u još težem položaju. Na skorašnji razorni potres u Zagrebu Slovenija je hitro reagirala. U prvom momentu također priskoče u pomoć zemljama u regiji Zapadnog Balkana s materijalnim sredstvima za lakše suočavanje sa zdravstvenom krizom. Svakako, da je Slovenija država članica EU i da je dio pomoći u tom kontekstu, ali pomoć iz susjedstva je ipak, pomoć iz susjedstva. U tome smo zaista zajedno i zajedno ćemo prevazići ovaj izazov, poručuju iz Ambasade Slovenije u BiH. .

Nadležna tijela Bosne i Hercegovine zatražila su za upravljanje izbijanja COVID-19 međunarodnu pomoć putem Mehanizma civilne zaštite Unije, Koordinacijskog centra za hitne slučajeve. To su kanali koji su već uspostavljeni tijekom poplava 2014. godine uz pomoć Unije.

Slovenska vlada, kao i tada, ponovo pruža pomoć Bosni i Hercegovini u obliku materijalne pomoći, te je dala nalog Ministarstvu obrane da, putem Uprave Republike Slovenije za zaštitu i spašavanje, pošalje materijalnu pomoć, koja uključuje sredstva za zaštitu i opremu za hitni privremeni smještaj.

Primljena pomoć znak je solidarnosti Republike Slovenije i njenih državljana, te znak da Bosna i Hercegovina može računati na mehanizme pomoći unutar Unije europskih zemalja, te da i ona sama pripada Uniji.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije