Stigla nam je zima

Radiosarajevo.ba
Stigla nam je zima

Tri minute poslije ponoći, za stanovnike na sjevernoj Zemljinoj polulopti počela je zima dok je u istom trenutku na južnoj polulopti počelo ljeto.

To je 355. dan u godini, a do kraja godine ostaje nam još deset dana. Zima će trajati 88 dana sve do 20. marta 2015. kada počinje proljeće, kazao je Feni Muhamed Muminović, astronom u Federalnom hidrometeorološkom zavodu BiH.

Astronomi ovaj dan nazivaju zimski solsticij, a ovaj datum u različitim kalendarskim godinama varira između 20.- 23. decembra, dodao je Muminović.

Početak zime se poklapa s najnižim položajem Sunca u odnosu na nebeski ekvator. Na dan početka zime Sunce se nalazi u sazviježđu strijelca. Na dan zimskog solsticija na sjevernoj Zemljinoj polukugli počinje zima, a južno od ekvatora ljeto. Istovremeno, u arktičkim krajevima počinje duga polarna noć, a na Antarktiku neprekidni dan.

Muminović je naglasio da "prvi dan zime donosi nam najdužu noć i najkraći dan u toku kalendarske godine".

Danas je u Sarajevu Sunce izašlo u 7.18 sati, a zaći će u 16.12 sati.

Sudeći po prognozama meteorologa, zima će na Balkanu biti nešto hladnija od prošle, ali temperatura neće izaći iz okvira prosječne tokom više decenija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije