Stigla je prognoza do kraja novembra: Najava za jesen mogla bi vas iznenaditi

0
Fena
Stigla je prognoza do kraja novembra: Najava za jesen mogla bi vas iznenaditi
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Sarajevo i jesen

U periodu od 1. septembra do 30. novembra ove godine na prostoru Bosne i Hercegovine, očekuje se veća srednja temperatura zraka u poređenju s prosječnom temperaturom za period 1981.-2010. godine.

Prema prognostičkim modelima, najveća odstupanja u odnosu na referentni niz prognoziraju se u septembru.

U novembru pomenuti modeli pokazuju najmanja odstupanja, tj. prognozirane srednje temperature zraka trebale bi biti približne srednjim vrijednostima temperatura novembra.

Osuđen diler narko kartela čiji je šef državljanin BiH: Prodao oko 80 kilograma droge

Osuđen diler narko kartela čiji je šef državljanin BiH: Prodao oko 80 kilograma droge

Vjerovatnoća ostvarenja prognoze, po mišljenju stručnjaka iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH, je umjerena i kreće se nešto iznad 50 posto.

Jesen 2021. u poređenju sa istim periodom prošle godine, trebala bi biti slična ili malo toplija. I pored toga što se tokom jeseni očekuju veće srednje temperature zraka, nisu isključeni i prodori hladnih zračnih masa sa sjevera kontinenta s temperaturama znatno nižim od uobičajenih.

Očekivani broj toplih dana (maksimalna temperatura 25 stepena Celzijevih) u Bosni tokom jeseni 2021. veći je od 14, a na području južne Hercegovine prognozira se do 32 topla dana.

Na duži vremenski period prognoza količina padavina u odnosu na prognozu temperatura zraka je manje pouzdana, tako da se prognozirane količine padavina moraju uzeti s više opreza.

Tokom jeseni prema dostupnim materijalima za dugoročnu prognozu ukupna količina padavine trebala bi biti manja u odnosu na referentni niz 1981.-2010. godine. Raspored padavina tokom jeseni bit će neujednačen, a najviše padavina očekuje se u prvoj polovici novembra.

Očekivane ukupne količine padavina trebale bi biti približne u odnosu na jesen 2020. godine. Dostupni prognostički materijali za područje Bosne i Hercegovine, po pitanju padavina, predviđaju malu (do 40 posto) vjerovatnoću ostvarenja prognoze.

Iako se prognozira manja količina padavina tokom jeseni 2021. godine, moguća su kraća razdoblja s intezivnijim padavinama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije