Stigla je poruka iz vrha Europe povodom izbora u Mostaru

1
Radiosarajevo.ba
Stigla je poruka iz vrha Europe povodom izbora u Mostaru
/ Anadolija

Visoki predstavnik i potpredsjednik Evropske komisije Josep Borrell i komesar Oliver Várhelyi danas su uputili zajedničku izjavu povodom održavanja lokalnih izbora u Mostaru.

"Jučer je bio vrlo važan dan za građane Mostara. Nakon 12 godina vraćeno im je pravo glasa i mogućnost da biraju svoje predstavnike na lokalnom nivou.

Evropska unija pozdravlja uredno održavanje izbora u ovom gradu, što su potvrdili izborni organi i lokalni posmatrači. Novo Gradsko vijeće sada treba usvojiti revidirani Statut grada i izabrati novog gradonačelnika koji će raditi na pitanjima upravljanja, a koja utiču na svakodnevnicu svih građana Mostara"naveli su.

Podsjetili su da je održavanje lokalnih izbora u Mostaru jedan od 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji i predstavlja važan korak naprijed za zemlju na putu evropskih integracija.

"Evropska unija podsjeća na potrebu da se u potpunosti adresiraju svi ključni prioriteti iz Mišljenja, kako bi Bosna i Hercegovina dobila preporuku za otvaranje pristupnih pregovora. Uzimajući u obzir kontekst specifičan za zemlju, izborna pitanja treba rješavati u skladu s evropskim standardima. Bosna i Hercegovina treba primijeniti preporuke OSCE/ODIHR-a i relevantne preporuke Venecijanske komisije, osigurati transparentnost finansiranja političkih stranaka te započeti s radom na provedbi sudske prakse povezane sa presudom Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić i Finci.

Evropska unija je spremna pomoći Bosni i Hercegovini u rješavanju ovih važnih pitanja i svih ključnih reformi koje će zemlji omogućiti da napreduje ka EU", napisali su.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije