Stigao izvještaj za KS: I dalje veći broj oporavljenih nego novozaraženih osoba

0
Radiosarajevo.ba
Stigao izvještaj za KS: I dalje veći broj oporavljenih nego novozaraženih osoba
Foto: Opća bolnica / COVID odjel u Općoj

Proteklog dana u Kantonu Sarajevo je na koronavirus testirano 469 osoba, a kod 11 je potvrđena zaraza koronavirusom.

U istom periodu, od posljedica zaraze oporavilo se 18 osoba. Jedna osoba je, nažalost, preminula. Od pomenutog broja novozaraženih, njih šest pripada porodičnim klasterima ili kontaktima sa ranije zaraženim osobama, zbog čega su u samoizolaciji od ranije.

Trenutno su u KS hospitalizirana 62 pacijenta, i to na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu 27, a u Općoj bolnici „Prim.dr. Abdulah Nakaš“ 35 pacijenata. Na respiratoru su tri pacijenta u KCUS-u.

U isto vrijeme, kiseoničku potporu disanju iznad 15 litara u minuti u Općoj bolnici koriste tri pacijenta, dok na KCUS-u, prema posljednjem izvještaju, nije bilo pacijenata koji koriste ovu vrstu kiseoničke potpore. U protekla 24 sata sa hospitalizacije je otpušteno pet osoba.

U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledano je 120 pacijenata, od kojih je jedan transportovan u Opću bolnicu i jedan u KCUS. Na drive-in punktu na Vrbanji uzeto je 28 PCR briseva, u Novom Gradu tri i Semizovcu 13 PCR briseva.

Ukupno je proteklog dana na drive-in punktovima i Covid-ambulantama uzeto 169 PCR briseva. Covid-pozivni centar je zabilježio 122 poziva, a obavljena su i 122 razgovora sa pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama.

Kanton Sarajevo danas bilježi 265 aktivnih slučajeva COVID-19 infekcije. U samoizolaciji se trenutno nalazi 1.684 osoba. Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirano je ukupno 52.455 osoba zaraženih koronavirusom i 50.920 izliječenih.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana, prosječan broj zaraženih je 13, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 21.

Iz Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS saopštavaju da proces vakcinacije u Zetri protiče prema planu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije