Stigao izvještaj sa sjednice Predsjedništva: Pogledajte kad je Dodik bio suzdržan, a kad protiv

4
Radiosarajevo.ba
Stigao izvještaj sa sjednice Predsjedništva: Pogledajte kad je Dodik bio suzdržan, a kad protiv
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Sjednica Predsjedništva BiH

U Sarajevu je danas održana 29. redovna sjednica Predsjedništva BiH kojoj su prisustvovali predsjedavajući Predsjedništva Šefik Džaferović, te članovi Željko Komšić i Milorad Dodik koji je bio prisutan putem - video-linka.

Dodik je, inače, danas povukao dva sramna poteza - jedan je bio taj što je zatražio krivični progon visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta, a u drugom je podnio krivičnu prijavu protiv Šefika Džaferovića.

A, kako je radio na sjednici, ili preciznije, kako nije radio, saznajte iz izvještaja iz Predsjedništva koji ide ovako:

Ne propustite: Njemačka violinistica Mira Foron na koncertu Sarajevske filharmonije

Ne propustite: Njemačka violinistica Mira Foron na koncertu Sarajevske filharmonije

"Predsjedništvo BiH je, nakon glasanja sa dva glasa za (Džaferović i Komšić) i jednim suzdržanim glasom (Dodik), donijelo Odluku o davanju saglasnosti za otvaranje Generalnog konzulata Ujedinjenih Arapskih Emirata u Bosni i Hercegovini sa sjedištem u Sarajevu.

Počela sjednica Predsjedništva BiH: Milorad Dodik se javio putem video linka

Počela sjednica Predsjedništva BiH: Milorad Dodik se javio putem video linka

Predsjedništvo BiH je, nakon glasanja sa dva glasa za (Džaferović i Komšić) i jednim suzdržanim glasom (Dodik), donijelo Odluku o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Države Palestine o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša.

Predsjedništvo BiH je, nakon glasanja sa dva glasa za (Džaferović i Komšić) i jednim glasom protiv (Dodik), odobrilo zaključivanje Memoranduma o razumijevanju o političkim konsultacijama između Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i Ministarstva vanjskih poslova Republike Indonezije.

Predsjedništvo BiH je, nakon glasanja sa dva glasa za (Džaferović i Komšić) i jednim glasom protiv (Dodik) donijelo odluku o ratifikaciji Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske o zapošljavanju članova porodice koji čine dio domaćinstva članova diplomatsko-konzularnih misija.

'Ove tačke su bile i ranije na dnevnom redu sjednice Predsjedništva BiH, a pošto ni danas nije postignut konsenzus o ovim odlukama, u skladu sa članom 42. stav 3. i 4. Poslovnika o radu Predsjedništva BiH, Dodik navedene odluke može proglasiti destruktivnim po vitalni entiteski interes', saopćeno je.

Predsjedništvo BiH je na današnjoj sjednici donijelo odluke o prihvatanju:

- Sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Srbije o načinu finansiranja i izrade projektno-tehničke dokumentacije, vođenje upravnih postupaka za procjenu uticaja na životnu sredinu, izdavanje lokacijskih uslova, saglasnosti i građevinskih dozvola za projekat “Hidrotehnički i bagerski radovi na uređenju kritičnog sektora za plovidbu – ušće Drine i Save”.
- Dodatka sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Hrvatske o održavanju i rekonstrukciji putnih mostova na državnoj granici.

Milorad Dodik sve nervozniji: Održao obećanje i podnio krivičnu prijavu protiv Džaferovića

Milorad Dodik sve nervozniji: Održao obećanje i podnio krivičnu prijavu protiv Džaferovića

Predsjedništvo BiH je odobrilo zaključivanje:

- Memoranduma o saradnji između Agencije za unapređenje stranih investicija u Bosni i Hercegovini (FIPA) i Enterprise Greece – Agencije za investicije i trgovinu Grčke
- Arrangement letter između Regional Cooperation Council Secretariat (RCC) i Agencije za unapređenje stranih investicija u Bosni i Hercegovini (FIPA).

Predsjedništvo BiH je donijelo Odluku o produženju Sporazuma između Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Ministarstva hrane, poljoprivrede i stočarstva Republike Turske o saradnji u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Predsjedništvo BiH je danas donijelo odluke o ratifikaciji:

- Protokola kojim se mijenja i dopunjuje Konvencija za zaštitu pojedinaca u vezi sа automatskom obradom ličnih podataka.
- Sporazuma o finansiranju Programa aktivnosti prekogranične saradnje Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2018-2020 za 2020. godinu između Evropske komisije, Bosne i Hercegovine i Vlade Crne Gore.
- Okvirnog sporazuma o finansijskom partnerstvu između Evropske komisije i Bosne i Hercegovine o posebnim aranžmanima za provođenje finansijske pomoći Unije Bosni i Hercegovini u okviru Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA III)

Predsjedništvo BiH je, nakon glasanja sa dva glasa za (Džaferović i Komšić) i jednim glasom protiv (Dodik) donijelo odluke o ratifikaciji:

Novi sramotan potez Milorada Dodika: Traži krivični progon Christiana Schmidta

Novi sramotan potez Milorada Dodika: Traži krivični progon Christiana Schmidta

-Ugovora o grantu (Regionalni projekat čvrstog otpada u Živinicama) između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj koji se odnosi na investicioni grant od Švedske agencije za razvoj i saradnju (SIDA)
- Ugovora o grantu (Koridor Vc u FBiH – Dio 3 – Poddionica: Poprikuše – Nemila) između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj koji se odnosi na investicioni grant iz programa Evropskog zajedničkog fonda za Zapadni Balkan.
- Ugovora o grantu (Projekat Koridor Vc2 u FBiH – dio 3 – Poddionica: Tunel Ivan) između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj, koji se odnosi na investicioni grant iz programa Evropskog zajedničkog fonda za Zapadni Balkan.

Pošto danas nije postignut konsenzus o ovim odlukama, a u skladu sa članom 42. Poslovnika o radu Predsjedništva BiH, Džaferović će navedene tačke uvrstiti na narednu sjednicu Predsjedništva BiH kao obavezne tačke dnevnog reda."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije