Stier: Popis prilika da se zaustavi diskriminacija Hrvata

Radiosarajevo.ba
Stier: Popis prilika da se zaustavi diskriminacija Hrvata

Zastupnik u Europskom parlamentu Davor Stier (HDZ) pozvao je Hrvate iz Bosne i Hercegovine da se odazovu popisu stanovništva u toj zemlji jer je to važno kako bi se zaustavila njihova diskriminacija, javlja Hina.

Stier je na sinoćnjoj  tribini u Splitu  posvećenoj važnosti popisa stanovništva u BiH koji će se održati od 1. do 15. oktobra ove godine, upozorio kako su Hrvati u Bosni i Hercegovini diskriminirani te očekuje da će se na sastanku evropskog povjerenika za proširenje Stefana Fuelea s političkim čelnicima iz BiH, koji bi se trebao održati 1. oktobra, raspravljati i o tom problemu.

Povjerenik Fuele sazvao je za 1. oktobar sastanak političkih čelnika Bosne i Hercegovine u Bruxellesu na kojem će se razgovarati o provedbi presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić-Finci kojom se zagovara uspostava ravnopravnosti u BiH i za "ostale", to jest one koji se ne izjašnjavaju kao pripadnici nekog od triju konstitutivnih naroda.

Stier smatra kako treba imati u vidu da u BiH nisu diskriminirani samo "ostali" nego i Hrvati koji su konstitutivni narod.  Ta se diskriminacija očituje u tome da su Bošnjaci dva puta birali Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH iz redova hrvatskog naroda, premda su Hrvati na izborima nisu dali povjerenje Komšićevoj političkoj opciji, smatra Stier.

Drži da u BiH postoje dvije ekstremne politike: srpskih radikala koji žele komadati BiH i nekih bošnjačkih političara koji centralizacijom teže uspostavi isključive dominacije Bošnjaka.

Zbog toga je, kaže Stier, važno da se Hrvati u što većem broju odazovu popisu jer je to ozbiljan trenutak koji traži angažman u zaustavljanju njihova obespravljivanja u BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije