Stevanović: Kako Sarajlije ne žive multietičnost? Vlaisavljević: Tu sam Vas čekala

52
Radiosarajevo.ba
Stevanović: Kako Sarajlije ne žive multietičnost? Vlaisavljević: Tu sam Vas čekala
FOTO: Screenshot / Vlaisavljević i Stevanović

U večerašnjoj emisiji Centralni dnevnik kod Senada Hadžifejzovića gostovali su savjetnica ministrice civilnih poslova BiH Sanja Vlaisavljević i zamjenik predsjedavajućeg gradskog vijeća Grada Sarajeva Dragan Stevanović.

Nakon što je Vlaisavljević u nekoliko navrata istakla da su "Deda mraz i svinjetina protjerani iz Sarajeva' i "da u priču o multikulturalnom Sarajevu vjeruje samo Republika Sarajevo", odgovorili su joj mnogi političari, a između ostalog i Stevanović koji ju je javno pozvao na duel.

"Pozivam te u goste, provodaću Te po više restorana u Sarajevu u kojima se do mile volje možeš najesti svinjetine i napiti alkohola.

Bursać: Quo vadis zabludjela Srbijo, šta ćemo sa Dinkom?

Bursać: Quo vadis zabludjela Srbijo, šta ćemo sa Dinkom?

Ako ti nije dovoljno evo zovem te za Novu godinu u svoj dom, u prisustvu mojih prijatelja Bošnjaka i Hrvata imaćeš na stolu što Ti duša poželi i čvarake i prave domaće slanine, sve kupljeno usred Sarajeva kojeg očito ne poznaješ u dušu.

Bujrum", napisao je 31. decembra Stevanović.

Na samom početku večerašnjeg razgovora Stevanović je upitao Vlaisavljević.

"Šta to vi, kao savjetnica ministrice civilnih poslova poručujete 'šta to mi sa nivoa ministarstva civilnih poslova trebamo napraviti da ni Sarajevo, ni Banja Luka ni Mostar ne budu takvi kakvi jesu', i zašto su takvi".

Vlaisavljević mu je odgovorila da večeras ne nastupa kao savjetnica ministrice civilnih poslova BiH.

"Ja nisam ovdje kao savjetnica ministrice, već nastupam kao politolog i intelektualac", odgovorila je.

"Vi morate zastupati ideologiju, a ja realnost, jer vi ovdje predstavljate svoju stranku. To je prva stvar. Druga stvar je da je javni prostor prostor oslobođen privatnosti. Ja sam za vas i sve gledatelje isključivo Sanja Vlaisavljević, ja nemam korjene, spol, privatnost, ništa... Ja sam samo ono što govorim", kazala je.

"Vi kažete da ste docent, doktor, ja nisam našao ni jedan vaš rad na internetu. Pretražio sam na sva tri browsera, ali nisam našao.

Takav intelektualac će makar sa svog aspekta nauke onu kratku epizodu obraćanje jednoj propagandnoj televiziji široko obrazložiti.

Ja poštujem metafore, poštujem i činjenice da u svakoj sredini ima, pa i u sarajevskoj, etnonacionalističkih diskusa koji su prilično jaki, ali poštujem i činjenicu da ima mnogo više građana grada Sarajeva koji se tome opiru.

To bi bilo pošteno od jednog sociologa, doktora nauka, da se čuje i na srpskoj televiziji, odnosno na nekoj TV iz RS-a", kazao je Stevanović aludirajući na to da je Vlaisavljević nedavno na RTRS-u rekla "da je sve što ima odraz multikulture protjerano iz Sarajeva".

Iako je isključivi koncept emisije "Face to Face" direktno sučeljavanje dvaju sagovornika, bez Senadovog moderiranja, u studiju je bila takva drama da se Senad morao uključiti u raspravu: “Kad Sanja od miša pravi vola, to se zove hiperbola!”

Pogledajte toliko dramatično i šokantno sučeljavanje Sanje Vlaisavljević i Dragana Stevanovića, da je dr. Stevanović napustio emisiju, pa se vratio.

"Vi znate šta znači riječ nacion?", upitala je Vlaisavljević, a Stevanović odgovorio 'Da.'.

"Pa, vi upravo kao nacion nastupate u Gradskom vijeću", konstantovala je Vlaisavljević.

"Ja kažem da Ustav nije dobar, ali ja ga poštujem", konstatovao je Stevanović.

"Maločas ste rekli da nastupate kao gradski vijećnik koji je iz političke stranke imenovan na tu poziciju. Temeljem čega branite svoj kredibilitet, ako je od 25.363 u Općini u kojoj ste se kandidirali vama povjerenje dalo dva posto glasača? To je otprilike onaj broj koji vam lajka ove nabrijane statuse. Je li to legitimitet?", upitala je Vlaisavljević.

"Evo na čemu temeljim kredibilitet. Na listi stranke u kojoj sam ja, ja sam na predzadnjem mjestu. Po broju glasova koje je dobila ta stranka u Općini Centar, dobili smo četiri vijećnička mandata. Sa predzadnjeg mjesta ja sam došao na treće. To je činjenica", govorio je Stevanović kada je Senad prekinuo sagovornike kazavši da se vrate na temu.

"Svi smo govorili, čak i u ratu, da je Sarajevo grad koji treba biti primjer. Ne može se na barbarizam odgovoriti nikako drugačije nego onime što je grad.

Da li je umjesno sada upoređivati Sarajevo sa drugim gradovima. Sarajevo treba biti uzor", kazao je Hadžifejzović.

"Sarajevo je glavni grad i treba biti glavni grad. Ne može se porediti ni sa jednim gradom. Mora dijete s Pala osjećati da mu je Sarajevo glavni grad", kazala je Vlaisavljević, a Stevanović dodao 'eh, s tim se slažem'.

Tema je kasnije bila momak koji je marširao Istočnim Sarajevom zastavom s ljiljanima. Vlaisavljević je upitala Stevanovića zašto to nije osudio.

"To je za mene čista budalaština i provokacija", kazao je Stevanović.

Senad je konstatirao da posljednje vrijeme asocira na ratna dešavanja, pa se upitao: "Kako objaviti šta se u posljednje vrijeme dešava povratnicima u Janji, u Priboju, Doboju... čitavoj BiH. Šta je preče? Vi po društvenim mrežama pišete svašta, ali da li reagujete i da li pišete o ključnim stvarima", upitao je Senad.

"Napisao sam ja da je Caco zločinac, da je zločin počinjen na Kazanima. Ima to sve na društvenim mrežama. Ne pišem ja to po naučnim časopisima. Samo nisam napisao ovo zadnje što se dešavalo na Partizanskom groblju u Mostaru", kazao je Stevanović.

Kasnije je Stevanović upitao gošću Vlaisavljević 'Po čemu to Sarajevo nije multikulturalan grad?'.

"Ja ću to sa svoje, ugodno smještene optuženičke klupe, odgovoriti. Predsjednici, odnosno funkcioneri općina u Sarajevu, od pet, samo je jedan od onih koji predstavljaju ostatak multietničkog Sarajeva. Imamo u sazivu ovom sad svega 'ostalih' četiri. Srba ima šest, Hrvata šest, a Bošnjaka 12. Znate kako je to bilo u vrijeme ovih, kako ih vi zovete, kleronacista ili klerovašista. Bilo ih je sve za dva više. Kako objašnjavate da je došla građanske opcija u Sarajevo i potpuno minimizirala ono što se zove multietnički duh grada. Kod Skake je taj duh bio malo drugačiji. Hrvata je bilo za jedan više, Srba za dva, a 'ostalih za šest. Kako objašnjavate da NiP ima u ovoj sad strukturi Gradskog vijeća dva Hrvata, a SDP kroz dva mandata ne može nikako da ponudi ni jednog Hrvata. To mi je nešto čudno u strukturi onih koji zastupaju građanski princip multikulture".

"Vi sada govorite o SDP-u, nije ovo partijski skup", uzvratio je Stevanović.

"Koliko direktora osnovnih i srednjih škola je među onima koji zagovaraju multikulturalni duh ovog grada. Koliko ih je u školskim odborima", upitala je Vlaisavljević.

"Šta nam ostaje ako sve to pogledamo? Parodija o Deda mrazu i stalno ispitivanje je li svinjjetina dovoljno zastupljena ili nije. Multietnički duh se živi, ali živi se tako da se ne stavljaju crte. Vi ste meni na početku stavili crtu, rekli ste mi 'prešla si kod njih'. Mi nismo skinuli ratnu uniformu izgleda nikako, retorički".

"Opet mi niste odgovorili po čemu to Sarajevo ne živi multietničnost", kazao je Stevanović.

"Rekli ste da ima jedan manje u Gradskom vijeću, to je stvar politike iz redova Srba i Hrvata, ako je to mjerilo onda smo manje multietični nego u prošlom mandatu. Ali, po čemu građani Sarajeva ne žive tu multietičnost?", upitao je Stevanović, a Vlaisavljević mu odmah uzvratila.

"Eh, tu vas čekam. To je taj trenutak. To ste mi podmetali na početku emisije. Ja, moj gospodine Stevanoviću, ne govorim o građanima Sarajeva. Samo bi budala govorila o građanima Sarajeva. Oni ostaju u privatnosti sfere svojih života. Građani Sarajeva, ali ne na način na koji vi ukrašavate javni prostor te priče i pozivajući druge na čvarke itd. Oni žive svoje živote i treba da ih žive. Neopisivo ih žive. Ja referiram na jedino na šta smijem kao referirati kao intelektualac, a to je političko i medijsko Sarajevo, pa čak i intelektualnoi u sferi javnih foruma. Sve drugo spominjati, kao građane, znači vrijeđati im inteligenciju. Vi govorite s aspekta svoje stranke, a ja s aspekta pšolitičke filozofije i teorije", kazala je.

Stevanović joj je odgovorio: "Ni jedna politička stranka vam nije odgovorila, ali vam je odgovorilo puno građana Sarajeva. Dakle, potakli ste građane da vam odgovorite, a ja sam predstavnik tih građana".

"Potakla sam vas", kazala je Vlaisavljević.

"Ni jedna politička partija nije odgovorila gospođi Vlaisavljević, oglasila se i kazala 'Nije u redu ovo što priča'. Oglasili su se građani. Kazali su da ih prozivate za ono što mi u Sarajevu ne živimo. Živimo mnogo više nego u drugim gradovima, iako to nije argument", dodao je Stevanović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (52)

/ Povezano

/ Najnovije