Stevandić: Bošnjaci frustrirani jer kontrolišu samo oko 27 posto teritorije BiH

Radiosarajevo.ba
Stevandić: Bošnjaci frustrirani jer kontrolišu samo oko 27 posto teritorije BiH
Arhiv / Nenad Stevandić

Predsjednik Srpskog kluba u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Nenad Stevandić rekao je da je RS potrebna međunarodna akcija da pokaže da je lider SDA Bakir Izetbegović, stranačkom deklaracijom kojom poziva na ukidanje entiteta, ali i zagovara bosanski identitet, „najavio nemire i sukobe jer mirnim putem njegova politika ne može biti sprovedena“.

Stevandić navodi da je riječ o tome da postoji frustracija, jer Bošnjaci, tvrdi on, „efektivno kontrolišu oko 27 posto teritorije i imaju efektivu vlast“, dok su ostali dio kantoni sa „mješovitim sastavom, kao i hrvatski kantoni, a RS kontroliše 49 posto“.

„Riječ je o jednoj frustraciji brojevima, jer oni smatraju da kao narod brojniji od druguih, ali nema prostu većinu, treba da ima vlastitu BiH da njom upravlja, pošto smatraju da Srbi imaju Srbiju, Hrvati Hrvatsku“, rekao je Stevandić, prenosi Srna.

„Treba da iskoristimo ovu očiglednu javnu ratnu objavu političkim putem preko deklaracije SDA koja negira prava drugih naroda i Ustav BiH, a vjerovatno, uzrokuje sukobe u budućnosti. Ovaj put moramo da se potrudimo da pokažemo ko je kriv za te sukobe“, rekao je Stevandić za TV Pink.

Stevandić je istakao da se RS neće ni uznemiriti, niti destabilizovati zbog ove deklaracije SDA jer ima „vrlo stabilne institucije i jedinstvo“.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije