Steinberg sa bh. stranačkim liderima

Radiosarajevo.ba
Steinberg sa bh. stranačkim liderima
Butmir
Foto: Getty

Zamjenik američkog državnog sekretara James Steinberg u Sarajevu održava bilateralne sastanke sa bh. političkim liderima.

Ljubić: Održati proces živim
Čović: Spašavati situaciju do narednih izbora
Dodik: Steinberg i ja smo imali konstruktivan razgovor
Ivanić: Dobra volja međunarodnih institucija neće biti iskorištena

Silajdžić ponovio: Ključni problem je entitetsko glasanje



Nova serija pregovora o ustavnim reforma u BiH održava se u rezidenciji američkog ambasadora u Sarajevu, nakon što je propao dogovor domaćih lidera poznat kao "prudski dogovor", a nakon toga i zajednička inicijativa američkih i evropskih diplomata poznata kao "butmirski paket".

Lider PDP Mladen Ivanić potvrdio da će se u srijedu u 17.30 sati sastati sa Steinbergom i ponovio da su moguće samo one promjene ustava koje se odnose na promjenu načina izbora člana Predsjedništva i Doma naroda BiH i prilagođavanje ustava Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima.

U 18.00 sati Steinberg će razgovarati sa liderom HDZ-a Draganom Čović, a u 18.30 sa liderom HDZ 1990 Božo Ljubić u rezidenciji američkog ambasadora u Sarajevu.

Lider Stranke demokratske akcije Sulejman Tihić sastat će se sa američkim diplomatom u 20.00 časova, potvrđeno je Srni u SDA.

Ministar vanjskih poslova Švedske Carl Bildt i zamjenik državnog sekretara SAD James Steinberg vodili su butmirske pregovore u oktobru ove godine.

U zajedničkoj izjavi poslije razgovora predstavnika SAD i EU sa zvaničnicima BiH u Butmiru 21. oktobra, Bildt i Steinberg su naveli da su "EU i SAD snažno opredijeljene da rade sa građanima BiH i pruže im podršku na putu integracija u euroatlantsku zajednicu", prenosi Srna.

Vezano: Predsjedništvo SDA u četvrtak o 'butmirskom paketu'

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije